Beekbergen M 1127
Arnhemseweg 504, 7361 CM te Beekbergen

Inleiding

Voormalig BRANDSPUITHUISJE gelegen aan de Arnhemseweg te Beekbergen. Het huisje is vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de jaren twintig in combinatie met het naastgelegen transformatorhuisje. Het huisje, wat nu dienst doet als berging, vertoont invloeden van het baksteenexpressionisme. Een deel van het interieur was vroeger in gebruik als tijdelijke gevangenis, waarvoor in de uitbouw rechts een arrestantencel was aangebracht.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op T-vormige grondslag en telt één bouwlaag onder een met rode verbeterde Hollandse pan gedekt T-vormig, ver overstekend schilddak. De gevels hebben een steens rollaag van geteerde baksteen als afsluiting van het trasraam. Onder het dakoverstek bevindt zich een band metselwerk die tweemaal uitkraagt. Vlak onder het dakoverstek bevat de gevel een geprofileerde houten lijst met daaronder enkele ventilatieopeningen.

De VOORGEVEL heeft in het linker, vooruitspringende deel een terugliggend gevelvlak waarin dubbele houten getoogde deuren, ontlast door een segmentboog opgebouwd uit drie halfsteens rollagen, de binnenste rollaag zet zich naar beneden door als dagkant. De band metselwerk onder het dakoverstek bevat op de uitkraging siermetselwerk. Het rechter deel van de gevel is blind.

De LINKER ZIJGEVEL bevat twee symmetrisch geplaatste, liggende, enkelruits vensters.

De ACHTERGEVEL bevat in het rechter vooruitspringende deel een liggend enkelruits venster en in het linker deel vijf gekoppelde glazen bouwstenen.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het vooruitspringende deel een terugliggend gevelvlak waarin een houten rondboogdeur, ontlast door een halfronde boog opgebouwd uit vier halfsteens rollagen. De band metselwerk onder het dakoverstek bevat op de uitkraging siermetselwerk. De twee terugliggende delen bevatten elk een liggend enkelruits venster.

Waardering

Voormalig BRANDSPUITHUISJE uit de tweede helft van de jaren twintig met invloeden van het baksteenexpressionisme.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebeleven brandspuithuisje in de stijl van het baksteenexpressionisme.

Het gebouwtje heeft ensemblewaarde in combinatie met het naastgelegen trafohuisje.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de prominente ligging langs de doorgaande weg van Arnhem naar Apeldoorn.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming, welke verbonden is met een historische ontwikkeling en van belang als goed voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling. De vroegere nevenfunctie als gevangenis versterkt deze cultuurhistorische waarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje