Apeldoorn M 6622
Apeldoorn M 6621
Deventerstraat 70, 7321 CA te Apeldoorn

Inleiding

Kleine vrijstaande VILLA, gelegen in een ommuurde tuin aan de zuidzijde van de Deventerstraat, op de hoek met de Halstraat. Het pand is in 1925 gebouwd naar een ontwerp uit december 1924 van de Apeldoornse architect J.A. Heuvelink sr (1879-1949) met invloeden van de cottagestijl en, vooral in het interieur, sterke invloeden van de Amsterdamse School. De eerste steen is gelegd op 28 februari 1925 door Maria de Vries. De villa draagt nu de naam 'Klein Welgelegen'.

Omschrijving

Het in halfsteens verband gemetselde, bastenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt mansardedak. Het pand is aan de linkerzijde onderkelderd. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen op een plint van rode baksteen, die wordt afgesloten met een steens rollaag. De eerste verdieping kraagt enigszins uit op een tandlijst. Vensters en deuren op de begane grond worden ontlast door een anderhalfsteens rollaag.

De VOORGEVEL heeft links een enkelruits venster met boven een vast kalf een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het onderraam heeft luiken. Rechts heeft de gevel een driezijdige erker met afgeschuinde zijden. In elke zijde een enkelruits venster met boven een vast kalf een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Boven de erker een balkon met gepotdekselde borstwering en toegankelijk via een 6-ruits stolpdeur met 2-ruits bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Links heeft de verdieping een 6-ruits stolpvenster met 2-ruits bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het dakvlak heeft een kleine dakkapel met halfrond 4-ruits raam met een rodeverdeling in de vorm van de stralen van de zon.

De LINKER ZIJGEVEL bevat in het midden een plat afgedekte uitbouw met daarin de hoofdentree. Het dak steekt ver over en vormt zo aan de voorzijde een luifel. Onder de luifel de entree, bestaande uit een bewerkte paneeldeur met een klein glaspaneel bezet met meerkleurig glas-in-lood. Links van de deur een oorspronkelijke hardstenen brievenbus. De plint van de uitbouw is naar voren en naar links doorgemetseld als borstwering. Op het naar links uitgemetselde gedeelte staat een houten taps toelopende kolom in Amsterdamse Schoolstijl, eindigend in een druppel. Voor de entree een stoep met rode en zwarte tegels in schaakbordpatroon. De linker zijgevel van de uitbouw heeft rechts een venster met twee liggende enkelruits ramen bezet met meerkleurig glas-in-lood en links eenzelfde venster, echter met één liggend raam. Onder dit venster eenvoudig siermetselwerk.

De gevel heeft links van de uitbouw een venster met onder het kalf een 2-ruits stolpraam en boven het kalf een 2-ruits raam bezet met meerkleurig glas-in-lood. Rechts van de uitbouw een enkelruits venster met boven een vast kalf een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Links hiervan bevat de gevel vlak boven de plint een zogenaamde eerste steen van hardsteen met opschrift 'Gebouwd 28-2-1925 / Maria de Vries'.

Boven de uitbouw een vierlicht met enkelruits onder- en bovenramen bezet met meerkleurig glas-in-lood.

De ACHTERGEVEL bevat op de begane grond links een stolpdeur (waren schuifdeuren) met gedeeld bovenlicht, bezet met meerkleurig glas-in-lood. Op basis van de sporen in de gevel worden (inmiddels verwijderde) luiken voor de deuren vermoed. Rechts heeft de gevel een eenlaags uitbouw. De achtergevel hiervan is gewijzigd. De verdieping heeft links een 6-ruist stolpraam met 2-ruits bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Rechts heeft de uitbouw een balkon, waarvan de balustrade is gewijzigd, evenals de deur naar het balkon. Boven de deur een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het dakschild heeft een rookkanaal.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft twee enkelruits vensters met boven een vast kalf een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Het dakvlak heeft een kleine dakkapel met halfrond 4-ruits raam met een rodeverdeling in de vorm van de stralen van de zon. De op het ontwerp aangegeven erker in deze gevel is nooit gerealiseerd.

Het interieur is deels gewijzigd. De hal is intact en bevat eentegelvloer met rode, zwarte en witte tegels in geometrisch patroon, een lambris met geglazuurde gekleurde tegels in geometrisch patroon en een houten trap met bewerkte trappaal. Enkele vertrekken hebben nog een eenvoudig stucplafond met geometrisch patroon.

Waardering

Kleine VILLA uit 1925 naar ontwerp van J.A. Heuvelink met invloeden van de cottagestijl en, vooral in het interieur, sterke invloeden van de Amsterdamse school.

- Van architectuurhistorische waarde als kleine en, vooral in het interieur, rijke villa langs één van de uitvalswegen van het toenmalige dorp Apeldoorn. Karakteristiek is onder meer de betegelde traphal. De invloeden van de zogenaamde Cottage stijl en de Amsterdamse School zijn vooral zichtbaar aan de markante kapvorm en aan het interieur. Het pand vormt een belangrijk en karakteristiek onderdeel binnen het oeuvre van de veelal in Apeldoorn werkzame architect J.A. Heuvelink sr.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de ligging op de hoek, waardoor vooral de kapvorm en het materiaalgebruik goed uitkomen.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kleine villa, die echter wat betreft detaillering niet onderdoet voor de rijkere villa's in bijvoorbeeld de wijk De Parken.

Heuvelink sr, J.A. (Albert) ; Gelderland