Apeldoorn D 6818
Wieselseweg 102, 7345 CC te Wenum Wiesel

Inleiding

Kleine VILLA binnen ruim TUINPERCEEL, gelegen in het bosrijke gebied rond de Wieselseweg. De villa, oorspronkelijk genaamd 'Dennenkamp', is in 1933-34 gebouwd in de stijl van het functionalisme, naar ontwerp van de Haarlemse architect Jan Piet Kloos (1905). Deze begon zijn carrière als ontwerper en opzichter voor J. Duiker bij de bouw van "Zonnestraal" te Hilversum (1927). Na tussen 1928 en 1932 te hebben gewerkt voor W.M. Dudok vestigde hij zich in 1932 als zelfstandig architect te Haarlem. De hier beschreven villa was zijn eerste zelfstandig uitgevoerde ontwerp waarop tot in 1976 een (enorm) oeuvre zou volgen. Het pand bestaat uit diverse platgedekte rechthoekige bouwdelen die op de voor het Functionalisme karakteristieke manier in elkaar zijn geschoven. Ook de aaneengeschakelde strakke metalen raampartijen zijn kenmerkend voor deze architectuur, alsmede het gebruik van platte daken en witgeschilderde gevels zonder ornament. De voormalige schuur met kolenbergplaatsen aan de linker achterzijde van het pand is in de jaren '70 verbouwd tot garage. Hiervoor zijn de oorspronkelijke deuren en vensters verwijderd en/of verplaatst. Recent is de garage gewijzigd in een muziekkamer, waarbij enkel de garagedeur is vervangen door een venster.

Omschrijving

Het pand heeft een uit rechthoeken samengestelde plattegrond en telt in de kern twee bouwlagen met verschillende aangebouwde bouwdelen van één bouwlaag. Het pand heeft wit gesausde bakstenen gevels, gemetseld in halfsteens verband. De verschillende bouwdelen hebben een plint die is uitgevoerd in schoon metselwerk. Het pand heeft metalen raamkozijnen, welke aan de onderzijde zijn voorzien van strakke, nauwelijks uitstekende lekdorpels. De gevels worden afgesloten door een strakke eenvoudige daklijst. Het pand is deels voorzien van in gewapend beton uitgevoerde vloeren, met name de vloer van de keuken, de wc en de badkamer. Voorafgaand aan de voorgevel en de tuindeuren van de rechter zijgevel bevindt zich een betegeld terras, dat is uitgebreid.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft aan de linkerzijde een ver uitspringend bouwdeel van één bouwlaag, waarin de garage is ondergebracht. Hierin bevindt zich de oorspronkelijke garagedeur. Direct grenzend aan dit bouwdeel bevindt zich in de gevel aan de rechterzijde een portiek. De portiek wordt aan de rechterzijde voorafgegaan door een gemetselde muurdam die aan de bovenzijde is uitgevoerd als bloembak. In de portiek bevindt zich een metalen deurkozijn met enkele deur, geflankeerd door 2-ruits zijlichten met matglas. Rechts van de ingang bevindt zich een venster met een enkelruits raam en twee stolpramen. Boven een strakke lijst is het gevelvlak van de verdieping voorzien van twee brede gekoppelde vensters met elk 6 enkelruits ramen, waaronder twee stolpramen.

De LINKER ZIJGEVEL heeft aan de rechterzijde, ter plaatse van de garage, een groot dwarsgeplaatst kozijn met 20-ruits roedenverdeling. Links hiervan is de gevel voorzien van een dubbele houten deur. Naast het vooruitspringende bouwdeel heeft het terugspringende geveldeel van twee bouwlagen rechts een gedeeltelijk uitgekraagde hoge schoorsteen en links een hoog smal 3-ruits venster ter plaatse van de trap. Tegen de linkerachterzijde van de gevel bevindt zich een platgedekte aanbouw van één bouwlaag. Dit was de oorspronkelijke schuur, daarna deel van de garage en nu muziekkamer. De zijgevel van de muziekkamer bevat een stolpraam, de voorgevel heeft links twee gekoppelde stolpramen en rechts een deur.

De ACHTERGEVEL is op de begane grond voorzien van twee brede gekoppelde vensters. Links met twee enkelruits ramen en twee stolpramen, en rechts met twee enkelruits ramen en een stolpraam. Rechts hiervan bevindt zich in de belendende muur van de garage een smal 2-ruits venster. De verdieping is aan de rechterzijde voorzien van een enkelruits staand venster (in oorsprong liggend). De gevel van de garage heeft aan de rechterzijde een deurkozijn met enkele deur.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft aan de linkerzijde een platgedekte uitbouw van één bouwlaag. Op de begane grond is de gevel van de aanbouw voorzien van een groot kozijn met gekoppelde 2-ruits stolpdeuren. De terugspringende gevel van de verdieping achter het balkon is voorzien van een enkelruits balkondeur. Het belendende gevelvlak direct naast de aanbouw heeft een hoge uitgekraagde gemetselde schoorsteen. Rechts hiervan bevindt zich een deurkozijn met 2-ruits stolpdeuren en heeft de verdieping twee gekoppelde stolpramen.

Het INTERIEUR van het pand heeft nog de oorspronkelijke indeling met een hal geflankeerd door een L-vormige woonkamer. Het achterste deel van de woonkamer wordt aan de linkerzijde geflankeerd door de keuken. Ook zijn veel waardevolle interieurelementen nog aanwezig zoals oorspronkelijke kozijnen, vloeren (alleen op de verdieping), betegeling van de hal en een strak vormgegeven trappartij.

Villa uit 1933-34 in de stijl van het functionalisme van de architect J.P. Kloos (1905).

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een kleine villa gebouwd in de stijl van het Functionalisme. Het object is als eerste zelfstandig uitgevoerde villa van bijzondere waarde voor het omvangrijke oeuvre van J.P. Kloos.

- Het object is het enige gebouw in de gemeente Apeldoorn dat is gebouwd volgens de principes van het Functionalisme en heeft hiermee zeldzaamheidswaarde alsmede cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een pand gebouwd in deze bouwstijl.

- Het object heeft stedebouwkundige waarde door de markante situering van het strak uitgevoerde, witgeschilderde pand in de bosrijke omgeving.

Functionalisme

Kloos, Jan Piet ; Gelderland