Hoog Soeren T 327
Hoog Soeren 99 A, Hoog Soeren

Inleiding

TRANSFORMATORHUISJE gelegen aan de Hoog Soeren nabij nr. 99 te Hoog Soeren. Het huisje, van het type B1R, behoort tot de kleinste trafohuisjes, bedoeld voor één transformator. Het is gebouwd rond 1925 in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School. Het basisontwerp dateert uit ca. 1922 en is van de hand van de architect Gerrit Versteeg sr. (1872-1938). Hij was tot 1914 onder meer adjunct-directeur van de afdeling Gemeentewerken van de gemeente Arnhem, wat in feite neerkwam op de functie van gemeente-architect, en daarna, van 1914 tot 1921, geassocieerd met de architect Jan Gratama. Het ontwerp is meermalen in de provincie toegepast, zowel in deze vorm als in varianten daarop.

Omschrijving

Het op rechthoekige grondslag gebouwde huisje is opgetrokken uit bruinrode baksteen in halfsteens verband, met details in gele verblendsteen en geteerde baksteen, de laatste in de vorm van het zogenaamde 'board and batten' motief. De bovenbouw is uitgevoerd in helrode keramische tegels. Het gebouw is gedekt met een sterk overstekend tentdak, bedekt met bitumen.

De voor- en rechter zijgevel bevatten een stalen deur, de achtergevel een opgeklampte houten deur. De deur in de zijgevel is later aangebracht. De voor- en achterdeur zijn bereikbaar via een trede van gele verblendsteen. De linker zijgevel bevat een aantal ventilatieroosters en een stalen luikje, waarachter zich de olieschakelaar bevindt.

Waardering

Transformatorhuisje uit ca. 1925, gebouwd in een stijl geënt op de Nieuwe Haagse School naar ontwerp van Gerrit Versteeg sr.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Bovendien als goed voorbeeld van de Nieuwe Haagse School-stijl en als goed voorbeeld van het werk van de architect Gerrit Versteeg sr. Het neemt een belangrijke plaats in binnen de provinciale en landelijke architectuurgeschiedenis.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en verschijningsvorm, welke verbonden zijn met een historische ontwikkeling. Bovendien als goed voorbeeld van een functionele en typologische ontwikkeling.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Versteeg, G. ; Gelderland