Apeldoorn A 4977
De Hoge Duvel 2, 3888 MZ te Uddel

Inleiding

JACHTOPZIENERSWONING met POMP, gelegen aan de noordzijde van de kruising van een aantal paden in het Kroondomein. Het pand, genaamd de Hooge Duvel, is in 1901 gebouwd als dubbele, gespiegelde jachtopzienerswoning met faciliteiten voor een beperkt boerenbedrijf, zoals varkens- en geitenhokken tegen en in het achterhuis. Enige jaren later is tegen beide zijgevels van het achterhuis een bakhuisje toegevoegd.

Bakhuisjes en varkenshokken zijn verwijderd en het pand huisvest sinds het einde van de jaren '80 (20e eeuw) slechts één woning.

Omschrijving

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op samengestelde plattegrond. Deze bestaat uit een U-vormig voorhuis en een rechthoekig achterhuis. De breedte van het achterhuis is globaal de helft van die van het voorhuis. Het voorhuis heeft een omlopend zadeldak (U-vorm), het achterhuis een zadeldak. Beide gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. De nok van het voorhuis heeft drie rookkanalen en een windvaan in de vorm van een jachtopziener met hond. Dit soort windvanen komen op alle jachtopzienerswoningen voor. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd en heeft een gecementeerde plint.

Daar waar de voor- en zijgevels van het voorhuis een lijstgoot hebben, bevindt zich onder de goot een gecementeerde cordonlijst met daarboven een pseudofries met siermetselwerk in bruinroze en witte baksteen. De schuifvensters van het voorhuis zijn voorzien van luiken.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevat geheel links en rechts naar voren springende smalle bouwdelen met op de begane grond een 6-ruits schuifvenster en op de verdieping een 4-ruits stolpraam. Het schuifvenster in het linker bouwdeel is gewijzigd en niet meer schuivend. Het gevelvlak tussen de bouwdelen bevat geheel links en rechts een entree met houten opgeklampte deur en 2-ruits bovenlicht en daartussen twee 6-ruits schuifvensters. Boven laatstgenoemde schuifvensters heeft het dakvlak twee dakkapellen met bewerkte wangen en een 4-ruits stolpraam. De dakkapellen hebben een flauw hellende steekkap. De topgevels van de buitenste bouwdelen hebben schijnspanten, waarvan delen zijn dichtgezet met panelen met versieringen in ajour. In het midden van de gevel hangt een hertegewei met daaronder een klein blind schild, geverfd in een rode kleur. Een dergelijke versiering komt bij alle jachtopzienerswoningen voor en aan het aantal zijtakken van het gewei is de positie van de bewoner af te lezen.

De LINKER ZIJGEVEL van het voorhuis bevat twee 6-ruits schuifvensters, het linker daarvan is gewijzigd en niet meer schuivend. De linker zijgevel van het achterhuis heeft van links naar rechts een halfrond afgesloten gietijzeren venster, een deur, een klein venster achter een diefijzer en wederom een deur. Het gepleisterde gedeelte geheel links geeft de plek van het verwijderde bakhuisje aan.

De ACHTERGEVEL van het voorhuis bevat links en rechts van het achterhuis een 3-ruits schuifvenster met luik. Het linker venster is aan de onderzijde ingekort. De symmetrisch ingedeelde achtergevel van het achterhuis bevat op de begane grond vier luiken, die naar de verwijderde varkenshokken voerden. Daarboven bevinden zich twee kleine openingen naar voormalige kippenhokken. Tegen de gevel waren in oorsprong trappetjes naar de openingen. De geveltop heeft twee luiken.

De RECHTER ZIJGEVEL van voor- en achterhuis zijn identiek aan, maar gespiegeld ten opzichte van de linker zijgevel.

In de tuin bevinden zich diverse regenputten en een pomp onder een afdak. De pomp, van het merk Carvens, is deels van gietijzer en heeft een mondstuk in de vorm van een dierenkop. De pomp loost op een hardstenen gootsteen.

Voorheen dubbele jachtopzienerswoning uit 1901, met pomp.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en - vooral wat betreft het exterieur - gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een jachtopzienerswoning. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het materiaalgebruik en de ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer het siermetselwerk en de gesneden onderdelen.

- Van landschappelijke waarde door de situering midden in het Kroondomein, met nog rudimenten van de voormalige functies, zoals het boerderij-achtige achterhuis en de pomp voor eigen watervoorziening.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en daarmee samenhangende verschijningsvorm. Tevens van belang vanwege een landelijk historisch gegeven als onderdeel van het Kroondomein.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Boswachterswoning Dubbele jachtopzienerswoning