Catharijne F 2761
Hogeweide 6, 3541 BC te Utrecht

Omschrijving

LANGHUISBOERDERIJ met hek. De boerderij is gebouwd in 1900 in opdracht van dhr. Van Beuningen, naar ontwerp van architect G. van Weerden. In baksteen opgetrokken boerderij op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag en met riet gedekt zadeldak. Voorgevel met vier schuifvensters met luiken, de vensters in de geveltop zijn met genoemde vensters identiek. Zij zijn geplaatst tussen een in natuursteen uitgevoerd medaillon, bezet met een Delftsblauw tegeltableau waarin de voorstelling man met paard en vrouw met koe.

De voorgevel valt op door onder meer het gebruik van natuurstenen blokken met rood geschilderde voegen in de strekken boven de vensters, gebosseerde hoekblokken, ankers en geglazuurde bakstenen vensterbanken. Gedenksteen in voorgevel met tekst: 'de eerste steen gelegd/11 juni 1900/door/ E.M. van Beuningen/ geb. 9 july 1898'.

Schoorsteen met gebosseerde hoekblokken. De voortuin wordt van de weg gescheiden door een eenvoudig gietijzeren spijlenhek met regels en stijlen die zijn voorzien van pieken.

Waardering

Langhuisboerderij met hek van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische - en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gave met neo-renaissancestijl elementen uitgeruste boerderij; van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen. Van landschappelijk waarde vanwege de situering in westelijk weidegebied.

Weerden, G.van ; Stad Utrecht