514602 - Fort Botshol
Abcoude D 1119
Botshol 23, 1391 HP te Abcoude

Omschrijving

De verdedigbare FORTWACHTERSWONING uit 1895 is gesitueerd aan de noordzijde van het fort. Het is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak met (ten opzichte van de voorgevel) evenwijdige nok en gedekt met blauwe Hollandse pannen. De goot is voorzien van een geprofileerde gootlijst en langs de zijgevels zijn gesneden windveren met makelaar en ligger aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met siermetselwerk in grijze verblendsteen zowel in muizentandlijsten, als in het klimmend fries als afsluiting van de verdiepte velden in de zijgevels en in de getoogde strekken. De uitgemetselde plint is aan de voorzijde voorzien van een natuurstenen afdeklijst. Onder de vensters zijn natuurstenen lekdorpels aangebracht. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (westzijde) is vijf traveeën breed met in het midden een deur met getoogd tweeruits bovenlicht, geflankeerd door twee getoogde zesruits schuifvensters. Boven de ingang bevindt zich een dakkapel met stolpraam onder een zadeldak met een fronton.

De rechterzijgevel (zuidzijde) bevat op de begane grond twee en op de verdieping één kleiner, zesruits schuifvenster. Tussen de twee vensters op de begane grond is een ronde ventilatie-opening aangebracht. De linkerzijgevel (noordzijde) heeft dezelfde indeling als de rechterzijgevel.

De achtergevel (oostzijde) heeft links een getoogde ingang en een klein getoogd venster in het midden. Rechts is een houten aanbouw onder een lessenaarsdak geplaatst. De verdedigbare fortwachterswoning heeft dikke muren die aan de binnenzijde ter plaatse van de venster- en deuropeningen afgerond zijn. Rechtsachter bevindt zich onder de keuken een kelder.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een laatnegentiende-eeuwse verdedigbare fortwachterswoning, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie met het andere complexonderdeel.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw fortwachterwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)