Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514613
Complexnummer
514612 - Welgelegen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82748/60
Kadastrale aanduiding
Abcoude A 2935
Stationsstraat 28, 1391 GP te Abcoude

Omschrijving

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ uit 1912, bestaat uit een voorhuis dat ten opzichte van tussenlid en achterhuis schuin is gepositioneerd. Het onderkelderde voorhuis onder een zadeldak gedekt met een aan de straat evenwijdige noklijn is belegd met gesmoorde kruispannen. Het tussenlid (deel uitmakend van het woonhuis) is met het haaks op het voorhuis geplaatste zadeldak, eveneens met kruispannen gedekt, voorzien van een gelijke nokhoogte als het voorhuis, maar met lagere dakvoet. Goten en dakoverstek van het voorhuis worden gedragen door gesneden klossen. De topgevels zijn voorzien van decoratieve windveren met makelaar en ajourgesneden topgevelvulling. In het verlengde van het overhoeks geplaatste bouwdeel ligt het oudere achterhuis onder een lager zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen. Op de nok staat een houten ontluchtingsopbouw. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband boven een trasraam van donkere klinkers. Boven de vensters zijn strekken of rollagen aangebracht.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (noordzijde) bevat vier schuifvensters met drieruits bovenlicht en luiken boven vier dubbele kelderlichten eveneens voorzien van luiken. De linkerzijgevel (oostzijde) bevat twee kelderlichten met een luik en één venster op de zolderverdieping. De rechterzijgevel (westzijde) heeft twee kelderlichten met een luik en twee getoogde vensters op de zolderverdieping. Het tussenlid heeft een venster in de linkerzijgevel en twee in de rechterzijgevel, voorzien van een drieruits bovenlicht en luiken. Op het rechter dakvlak is een dakkapel geplaatst met twee draaivensters. Het achterhuis is voorzien van halfronde gietijzeren spinnenkoproeden stalvensters. T.b.v. de nieuwe woonfunctie zijn hier enkele nieuwe vensters en een deur geplaatst. De achtergevel heeft in het midden een deur met bovenlicht geflankeerd door een rondboog stalvenster. Erboven is een luik met bovenlicht aangebracht. Geheel rechts en links is een mestdeur. Het achterhuis is recent (ca. 2000) ingericht met een zwembad. In het achterhuis is een waterpomp met gemetselde bak.

Het woonhuis met de oorspronkelijke indeling beschikt over balkenplafonds en paneeldeuren. De gang is voorzien van een nieuwe tegelvloer. Enkele van de oude plavuizen zijn herbruikt in een WC boven. De drempels zijn van hardsteen. De kelder heeft een plavuizen vloer en een zoldering van troggewelven op ijzeren balken. Tegen de binnenmuur staan nog de zoutbakken t.b.v. de kaasmakerij. De vensters hebben binnen luiken. De kap op het voorhuis bestaat uit twee Philibertspanten. Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een dwarshuisboerderij met een geheel onderkelderd voorhuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering en oorspronkelijke interieurelementen. Voorts van grote ensemblewaarde in samenhang met het naastgelegen zomerhuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514612. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schoenmaker, fam. ; Utrecht
opdrachtgever