Abcoude A 2935
Bij Stationsstraat 28, 1391 GP te Abcoude

Omschrijving

Het ZOMERHUIS uit 1912 ligt rechts (westzijde) en ten opzichte van de boerderij naar achteren en is via een gang met deze verbonden. Het zomerhuis bestaat uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen, met de nok haaks op de weg. De decoratieve windveren met makelaar en ajour gesneden topgevelvulling en gesneden klossen ter ondersteuning van het dakoverstek, zijn in overeenstemming met die van het woonhuis gedetailleerd. In het rechter dakvlak zijn recent (ca. 2000) drie dakkapellen aangebracht naar model van die op het hoofdhuis. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en platvol gevoegd. Boven de vensters zijn strekken aangebracht. De voorgevel heeft sierankers. Aan de voorzijde van de gang tussen de boerderij en het zomerhuis is een paneeldeur, die toegang verschaft tot beide panden. De voorgevel bevat twee schuifvensters met drieruits bovenlicht en luiken en een getoogd, gekoppeld draaivenster op de verdieping. Linksonder in de voorgevel bevindt zich de eerste steen met de volgende tekst: "de eerste steen gelegd door Hendrik en Hendricus Schoenmaker oud 5 en 3 jaar den 28 maart 1912". De achtergevel heeft een dubbele deur op de begane grond en een dubbel luik met bovenlicht op de verdieping. De rechterzijgevel heeft een schuifvenster met luiken als in de voorgevel, een getoogd gietijzeren roeden venster, een deur met bovenlicht en drie getoogde gietijzeren roeden vensters. In de linkerzijgevel zijn twee deuren naar de gang tussen de boerderij en het zomerhuis.

Het voorste gedeelte van het zomerhuis bevat een woonvertrek met balkenplafond en paneeldeur. In het achterste gedeelte is een grote betegelde schouw. Deze is gemoderniseerd t.b.v. het huidige gebruik als keuken. Hier wordt een systeem van binnenluiken aangetroffen waarbij de luiken verticaal schuiven tussen leggers. De deur in de rechterzijgevel leidt naar de de boenstoep langs de sloot.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering van exterieur en interieur in overeenstemming met die van de naastgelegen boerderij. Voorts is het van ensemblewaarde in samenhang met de boerderij.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis

Schoenmaker, fam. ; Utrecht