514615 - Fort aan de Winkel
Abcoude B 3115
Winkeldijk 16, 1391 HL te Abcoude

Omschrijving

De verdedigbare FORTWACHTERSWONING uit 1895 met detaillering in neorenaissancetrant, is buiten de omgrachting gesitueerd aan de noordzijde van het fort, aan het einde van de toegangsweg vanaf de Winkeldijk. Het is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen en (ten opzichte van de voorgevel) evenwijdige nok. Op het dak zijn twee schoorstenen geplaatst waarvan één met siermetselwerk in gele baksteen. De goot is voorzien van een geprofileerde gootlijst en langs de zijgevels zijn geprofileerde windveren met makelaar en ligger aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in staand verband met siermetselwerk in gele verblendsteen in muizentandlijsten, in het klimmend fries als afsluiting van de verdiepte velden in de zijgevels en in de getoogde strekken. De uitgemetselde plint is deels voorzien van een natuurstenen afdeklijst. Onder de vensters zijn natuurstenen regendorpels aangebracht. Alle vensters zijn vernieuwd.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuidzijde) is vijf traveeën breed met in het midden een deur met bovenlicht, geflankeerd door twee vensters met bovenlicht. Boven de ingang is een dakkapel onder een zadeldak met fronton en tweelichts draaivenster. De rechter- en linkerzijgevel hebben op de begane grond twee en op de zolderverdieping één venster. Aan de achterzijde is één klein venster en een houten aanbouw onder een lessenaarsdak. De verdedigbare woning beschikt over dikke muren en heeft rechtsachter een kelder onder de keuken.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een laatnegentiende-eeuwse fortwachterswoning, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering in neorenaissancetrant (met name siermetselwerk). Tevens is het van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair wachtgebouw Wachtgebouw

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)