Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514618
Complexnummer
514615 - Fort aan de Winkel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82748/84
Kadastrale aanduiding
Abcoude B 3115
Winkeldijk 17, 1391 HL te Abcoude

Omschrijving

Omschrijving

Aan de westzijde van de fortwachterswoning staat buiten de omgrachting rond het fort een houten GENIELOODS uit 1895. Het is een langgerekt rechthoekig pand van één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met blauwe Hollandse pannen. De gevels zijn boven een gemetselde voet opgetrokken in (blauw)geschilderde rabatdelen. Er zijn dubbele, op een rails naar opzij schuivende roedenvensters voorzien van luiken toegepast. De voorgevel (zuidzijde) bevat vijf van dergelijke vensters en een dubbele opgklampte deur (links in de tweede travee). De achtergevel heeft zes schuifvensters met luiken en geheel links een later toegevoegd vierruits venster.

Tegen de linkerzijgevel is een kleine aanbouw onder een lessenaarsdak aangebracht. De rechterzijgevel heeft op de begane grond dubbele opgeklampte deuren en op de zolderverdieping een dubbel zolderluik, waarboven een hijsbalk is aangebracht. Het interieur is nagenoeg oorspronkelijk met een klinkervloer en demontabele scheidingswanden.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een genieloods opgetrokken in hout, alsmede vanwege de gaafheid van hoofdvorm en detaillering, zoals de schuifvensters. Tevens is het van ensemblewaarde in relatie met overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514615. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats Affuitloods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1895
1895
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing