Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514620
Complexnummer
514619 - Donkervliet
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82747/54
Kadastrale aanduiding
Baambrugge B 1844
Donkervlietse Binnenweg 8, 1396 LN te Baambrugge

Omschrijving

Omschrijving

De VILLA in neorenaissancestijl uit 1893 is opgetrokken op een samengestelde plattegrond van twee ongelijke samengevoegde rechthoeken en bestaat uit twee bouwlagen onder een hoog afgeplat schilddak gedekt met rode leipannen in Maasdekking. De houten balustrade op het dak is een latere toevoeging (valt buiten de bescherming). De gevels zijn boven een natuurstenen plint opgetrokken in baksteen in kruisverband en platvol gevoegd. Een dubbele natuurstenen cordonband en een kroonlijst en omlopende banden siermetselwerk in gele verblendsteen geleden de gevels. Op constructief en decoratief belangrijke punten zijn natuurstenen blokken toegepast. De ontlastingsbogen hebben een sluitsteen met leeuwenkopmotief. De boogtrommels zijn gevuld met gekleurd tegelmozaiek. Rondom zijn brede T-vensters met tweeruits bovenlicht aangebracht. Er komen verschillende venstertypen voor waarvan de meeste een schuifraam met gedeeld bovenlicht, vleugeldeuren (tuin, balkon) en drie strooksramen alsook een Serliaans venster in een van de topgevels. De serre bevat samengestelde vensters.

De voorgevel (noordoostzijde) is drie vensterassen breed. De ingang met een paneeldeur onder een gesneden deurkalf en bovenlicht is op de middenas geplaatst. Een hardstenen stoep met vier treden leidt naar de ingang. Boven de ingang is een vernieuwd venster aangebracht. Rechts is een risalerende tweelaagse gevelpartij met een rijk gedetailleerde tuitgevel waarin opzetstukken, bekroond door een gebroken fronton. Op de begane grond en verdieping is een T-venster geplaatst. De geveltop is met een stolpraam bezet, gevat tussen pilasters die een kroonlijst dragen. Links van de ingang bevindt zich een houten rechthoekige serre voorzien van decoratief houtsnijwerk, toegankelijk via een gemetselde stoep. Erboven is een T-venster.

De rechterzijgevel heeft rechts een topgevel met lichte voorsprong met zowel op de begane grond als de verdieping een venster. Links hiervan is eveneens in de geveltop een Serliaans venster aangebracht.

De linkerzijgevel bevat drie vensters en een deur in de platgedekte uitbouw (keuken) op de begane grond en drie vensters op de verdieping. Aan de achterzijde is rechts de hiervoor besproken uitbouw met keuken waarin één venster, een vertrek uitgebouwd onder een balkon met gemetselde balustrade. Links hiervan is op de begane grond en op de verdieping een venster aangebracht. Op het balkon sluiten dubbele deuren aan en links een vensterstrook. Rechts van de centrale middengang is een groot (doorgebroken) woonvertrek. Links bevinden zich een vertrek met aansluitend aan de voorzijde de serre en de keuken. Dezelfde indeling met een centrale middengang is ook op de verdieping. De verschillende vertrekken hebben hoge plafonds met rondom een koof. De gang op de begane grond is voorzien van marmeren plavuizen. De van oorsprong zeventiende eeuwse kelder links onder het huis is voorzien van een balkenplafond.

Waardering

Het huis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa in neorenaissancestijl, alsmede vanwege de gave hoofdvorm en detaillering en nagenoeg oorspronkelijke indeling. Voorts is het huis met siertuin van landschappelijke waarde vanwege markante situering, nabij de Donkervlietse brug over de Angstel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514619. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1893
1893
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Holterhoff, dhr. ; Utrecht
opdrachtgever