Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514635
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82733/88
Kadastrale aanduiding
Baambrugge B 1884
Baambrugge, hoek Brugstraat

Omschrijving

Inleiding

De gietijzeren ophaalbrug is in 1877 gebouwd door de Maatschappij IJzergieterij De Prins van Oranje uit 's Gravenhage, zoals vermeld staat op het voetstuk van beide stijlen van de brug. In 1996 is door Strukton Staalbouw het bovenwerk (sprieten, middenbalk, broekbalk en balans) gedeeltelijk vernieuwd en is de brug geëlectrificeerd. Een klein bordje met de naam van deze firma en het jaartal is op de zuidelijke stijl aangebracht.

Omschrijving

De OPHAALBRUG uit 1877 over de rivier de Angstel vormt de verbinding tussen de Rijksstraatweg en de Brugstraat in Baambrugge. De brug rust op gemetselde landhoofden met natuurstenen blokken op constructief belangrijke punten. Het bredere westelijke landhoofd met hekwerk is in de rivier uitgebouwd en heeft een toogvormige lage waterdoorgang. De ophaalbrug bestaat uit een tweetal gietijzeren stijlen, die een opengewerkte gietijzeren hamei dragen. Op de hamei staat aan beide zijde het jaartal 1877 vermeld. De balans van het bovenwerk bevindt boven het westelijk landhoofd. De sprieten zijn door middel van kettingen verbonden met het uiteinde van de val of klap, die op het oostelijk landhoofd neerkomt. Op het voetstuk van beide stijlen is de naam van de ijzergieterij aangebracht.

Waardering

De brug is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ophaalbrug uitgevoerd in gietijzer, gefundeerd op gemetselde landhoofden met hekwerk, alsmede als voorbeeld van een civiel technisch kunstwerk uitgevoerd door de Haagse ijzergieterij De Prins van Oranje. Voorts is de brug van belangrijke ensemblewaarde binnen de oude kern van Baambrugge.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Verkeersbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1877
1877
exact
verbouwing
1996
1996
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Ophaalbrug (C)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
De Prins van Oranje ; Utrecht
ijzergieter