Baambrugge A 3487
Rijksstraatweg 77, 1396 JE te Baambrugge

Inleiding

Vrijstaand voormalig RAADHUIS in neorenaissancetrant opgetrokken pand is in 1886 gebouwd, waarschijnlijk naar ontwerp van Van Hilten. Het had op de begane grond een veldwachterswoning en op de verdieping de raadzaal met wachtkamer en vestibule. Het bouwjaar staat vermeld op de topgevel.

Het pand, nabij de brug over de rivier de Angstel, die de verbinding vormt tussen de Rijksstraatweg en de Dorpsstraat, ligt net buiten de dorpskern. Toendertijd was alleen buiten het centrum een stuk grond beschikbaar, dat het te besteden bedrag niet te boven ging. Na opheffing van de gemeente in 1941 is het pand is als woonhuis in gebruik genomen. In de voormalige raadzaal op de verdieping is een nieuw stucplafond aangebracht. De lambrizering is hersteld en aangevuld naar oorspronkelijk voorbeeld. De zolder is geisoleerd en er zijn nieuwe dakpannen aangebracht. Aan de achterzijde zijn twee dakkapellen geplaatst die van ondergeschikt belang worden aangemerkt.

Omschrijving

Het evenwijdig aan de weg gelegen RAADHUIS op rechthoekig grondplan, bestaat uit een souterrain, twee verdiepingen en een zolderetage onder een zadeldak tussen tuitgevels met de nok evenwijdig aan de weg. De linkerzijde van de voorgevel is licht risalerend uitgevoerd en wordt door een als halsgevel uitgevoerde Vlaamse gevel met aangekapt zadeldakje beëindigd. Het dak is gedekt met geglazuurde verbeterde Hollandse pannen. Aan de voorzijde is een brede geprofileerde kroonlijst aangebracht.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en platvol gevoegd. De voorgevel (zuidwestzijde) is drie traveeën breed met links een één travee brede licht risalerende partij, beeindigd door een smalle halsgevel met frontonbekroning. Op de begane grond bevindt zich een vleugel(paneel)deur, bereikbaar via een gemetselde stoep van drie treden. Boven de ingang is een natuurstenen plaquette met het opschrift RAADHUIS aangebracht. Hierboven is een T-venster met een tweeruits bovenlicht en een rond veld met het wapen van Baambrugge. Tegen de topgevel is een klokkenstoel met luidklokje geplaatst. Rechts van het risaliet zijn op beide etages twee T-vensters met tweeruits bovenlicht aangebracht. De voorgevel wordt geaccentueerd door een uitgemetselde band als afsluiting van de plint, horizontale natuurstenen banden als cordonlijst, natuurstenen aanzet- en sluitstenen (diamantkopmotief, in strekken en ontlastingsbogen en in horizontale banden ter hoogte van midden- en bovendorpels van de vensters. Onder de vensters bevinden zich velden met vlechtvormig siermetselwerk. De linkerzijgevel is op een zoldervenster na blind. De rechterzijgevel bevat twee zoldervensters. De zoldervensters zijn aan de bovenzijde driezijdig afgesloten draaivensters.

Aan de achterzijde (noordoostzijde) bevindt zich rechts een smalle tweelaagse aanbouw onder een plat dak, waarin op beide verdiepingen een toiletruimte is aangebracht. Het souterrain bevat twee deuren en een venster met luiken. Op de eerste verdieping zijn twee T-vensters als aan de voorzijde aangebracht en op de tweede verdieping twee stolpvensters met een bovenlicht.

De hal met trappenhuis bevindt zich links in het pand. De voormalige raadzaal is op de tweede verdieping en is toegankelijk via dubbele paneeldeuren. Rondom is een paneellambrizering aangebracht.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een klein raadhuis in neorenaissancetrant, alsmede vanwege de gave hoofdvorm en detaillering en oorspronkelijke indeling. Voorts is het van cultuurhistorische waarde als voormalig raadhuis van Baambrugge, thans onderdeel van de gemeente Abcoude. Tenslotte is het pand van ensemblewaarde binnen de dorpskern van Baambrugge.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

verbouwing tot woonhuis