Abcoude E 1210
Abcoude E 540
Gein-Zuid 23, 1391 JE te Abcoude

Inleiding

De boerderij dateert uit 1860 en is één van een drietal vergelijkbare boerderijen, gebouwd voor drie dochters. De eerste steen is ingemetseld in de voorgevel. De tekst luidt "De eerste steen van Anna's Hoeve gelegd door A.H. Nieuwenhuijs den 8 junij 1860". Oorspronkelijk was de boerderij rietgedekt. In de zuidgevel zijn enkele vensters vergroot. Het voorhuis met een deel van het achterhuis (voormalige spoelruimte) is geschikt gemaakt voor dubbele bewoning. De markant in het landschap gesitueerde boerderij is enigszins van de weg teruggelegen en is via een oprit, die zich voor de boerderij om een perk in tweeën splitst, bereikbaar. Op het erf staan diverse solitairbomen, waaronder esdoorn, rode beuk en kastanje.

Omschrijving

De DWARSHUISBOERDERIJ heeft een (Latijns) kruisvormige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder elkaar kruisende zadeldaken. Het voorhuis op T-vormige plattegrond heeft aan de voorzijde op de middenas een risalerende partij. Het dak is gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Het dakoverstek van het voorhuis wordt gedragen door gesneden schoren. Langs de dakrand zijn windveren en druppellijsten aangebracht. De druppellijst langs de topgevel aan de linkerzijde is verdwenen. Aan deze zijde bevindt zich een annex die van ondergeschikt belang is. Het gepleisterde voorhuis heeft bij de topgevels gevelomlijstingen, waarbinnen velden met imitatievoegen. Het achterhuis is opgetrokken in baksteen in staand verband. Boven de venster- en deuropeningen zijn strekken aangebracht en in de achtergevel langs de dakrand vlechtingen.

Het voorhuis bevat dubbele keperboogvormig draaivensters of dubbele glasdeuren met X-vormige roedenverdeling en luiken. In de topgevels zijn ronde vensters geplaatst, deels voorzien van roedenverdeling en deels met een draaivenster.

De noordzijde van het voorhuis bevat een kelder met troggewelven.

De voorgevel (westzijde) van de risalerende middenpartij bevat een dubbele deur met luiken met daarboven de eerste steen en in de topgevel een rond venster met roedenverdeling. De zijgevels van het risaliet beschikken eveneens over een dubbele deur met luiken. In de rechterzijgevel bevindt zich tevens een toegangsdeur met keperboogvormig bovenlicht. De linkerarm van het voorhuis bevat in de voor- en zijgevel een venster met luiken boven een kelderlicht met diefijzers. In de topgevel is een rond venster met roedenverdeling aangebracht. De rechterarm heeft in de voor- en zijgevel een venster zonder roedenverdeling en zonder luiken. In de topgevel is een rond venster met draairaam geplaatst.

Het achterhuis heeft in de rechtergevel een deur met keperboogvormig bovenlicht, twee gewijzigde keperboogvormige vensters, waartussen een toegevoegd, rechthoekig venster en een drietal keperboogvormige stalvensters. In de linkergevel zijn keperboogvormige stalvensters aangebracht.

De achtergevel heeft in het midden een deur met keperboogvormig bovenlicht met rechts en links een staldeur en op de zolderverdieping twee stalvensters als in zijgevels.

Het achterhuis bevat een centrale voerdeel geflankeerd door een stalruimte met mestgang. De hooizolder is bereikbaar via een luik in een houten dakkapel op de rechterzijde van het dak.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dwarshuisboerderij op een kruisvormige plattegrond, alsmede vanwege de gave hoofdvorm en opvallende detaillering, zoals het gepleisterde voorhuis, de keperboogvormige vensters en het decoratieve houtsnijwerk langs het dak. Voorts is de boerderij waardevol vanwege de markante situering in het landschap.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij met dwarse aanbouwen