514641 - Bergh en Bosch
De Bilt A 3234
Professor Bronkhorstlaan 10 G 70, 3723 MB te Bilthoven
Professor Bronkhorstlaan 10 G 88, 3723 MB te Bilthoven
Professor Bronkhorstlaan 10 G 66, 3723 MB te Bilthoven

Omschrijving

Een aan de noordzijde van het plantsoen gelegen ZUSTERHUIS met LIGZAAL op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen en een mezzanino. Aan de westzijde is een lagere aanbouw van twee bouwlagen die aansluit op een verbindingsmuur met poort naar het economiegebouw. Aan de noordgevel (achterzijde) zijn haaks twee vleugels van twee bouwlagen gebouwd die halverwege door een TUINMUUR annex pergola met elkaar zijn verbonden. Tussen de vleugels is een kleine, niet meer originele kloostertuin aangelegd. In de tuinmuur is een spitsboogvormige nis uitgespaard, waarin een hoogreliëf van Onze Lieve Vrouw van Lourdes van beeldhouwer Albert Termote uit 1933 met gedeeltelijk nog originele polychromie en voorzien van monogram AT.

Tegen de oostgevel is een lager bouwvolume gezet dat aansluit op een kleine lighal, oorspronkelijk bestemd voor de zusters. Een corridor op de zuidoost hoek van het hoofdvolume leidt naar de kapel. Alle bouwvolumes hebben met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken, waarbij de dakschilden oversteken.

Praktisch alle vensters hebben stalen ramen met een horizontale driedeling.

De asymmetrisch ingedeelde zuid- of voorgevel heeft een in de zuidwest hoek gelegen ingangspartij die bestaat uit een verdiept in de gevel gelegen getoogde, dubbele deur. In de tweede bouwlaag bevindt zich een natuurstenen hoekbeeld van Dominicus door beeldhouwer Albert Termote. Rechts van de ingang is een vierlichtsvenster met smalle muurdammen. Rechts hiervan heeft de gevel zes vensterassen met in elke as twee gekoppelde spitsboogvensters, waartussen muurdammen zijn gemetseld. De vensters hebben geel getinte glas-in-lood ramen, waarachter zich de refter bevindt. De tweede bouwlaag en de mezzanino hebben elf vensterassen. Schuin boven de ingang zijn twee gekoppelde spitsboogvensters met glas-in-lood ramen.

De lagere aanbouw aan de westgevel heeft in de rechterhoek een ingangspartij onder lessenaarsdak.

Het lage bouwvolume aan de oostgevel sluit aan op een rechthoekig bouwvolume, waarvoor aan de zuidzijde de lighal onder lessenaarsdak is gezet. De lighal heeft een gemetselde plint, waarop een houten, open constructie is geplaatst.

De achtergevel heeft in de eerste bouwlaag lage spitsboogvensters die paarsgewijs zijn gekoppeld en waartussen muurdammen gemetseld zijn. Rechts bevindt zich tegen de gevel een vleugel van twee bouwlagen. Links bevindt zich een kortere vleugel en huisvest op de begane grond een grote ligzaal voor de zusters met monumentale, houten plafondconstructie.

Zoals vermeld zijn beide vleugels halverwege door middel van een tuinmuur annex pergola met elkaar verbonden. Als waardevol in het interieur wordt met name de refter en de hierboven genoemde ligzaal aangemerkt, voor het overige is het interieur van ondergeschikt belang. De refter is geheel uitgevoerd in baksteen en is door middel van gemetselde bogen overspannen.

Waardering

Het zusterhuis met ligzaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van de rooms katholieke sanatoriumcultuur op de Utrechtse Heuvelrug, alsmede van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een zusterhuis met Delftse schoolstijlkenmerken en een gaaf bewaarde ligzaal en tuinmuur. Tevens vanwege de ruimtelijk-functionele en grote ensemblewaarde als oorspronkelijk onderdeel van het complex Berg en Bosch.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Lighal
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Appartementengebouw Verpleegstershuis onderdeel van sanatorium