Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514645
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Berg en Bosch
Complexnummer: 
514641 - Bergh en Bosch
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
12171/36
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Bilt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bilthoven
X-Y coördinaat: 
142474 - 463020

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

Een aan de linkerzijde van de oprijlaan gelegen DIRECTEURSWONING uit 1933 van twee bouwlagen in Delftse schoolstijl. De villa heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een door riet gedekt zadeldak. De massief ogende gevels zijn in gele (sintel)steen opgetrokken en hebben platvol geborstelde voegen. De vensters hebben stalen kozijnen en bestaan voornamelijk uit vierlichtsramen met bovenlicht.

De voorgevel (westen) is uitgevoerd als topgevel heeft een links van de middenas gelegen voordeur, gelegen in een getoogde, ondiepe portiek. De ontlastingsboog rust op aanzetten van natuursteen, aan de onderzijde gebiljoeneerd. De afschuining wordt in het metselwerk voortgezet. In de linker afschuining is een natuurstenen brievenbusfront gemetseld. Boven de ingangspartij is een klein hoogreliëf van Albert Termote bevestigd, voorstellende een gekroonde Maria met het kind Jesus en twee engelen. De tekst in het reliëf meldt: `Zoete Lieve Vrouwe van den Bosch'. In de tweede bouwlaag is op de linkerhoek een rondboog uitgespaard ten behoeve van een loggia. In de top zijn twee naast elkaar gelegen tweelichtsvensters met smalle bovenlichten gezet.

Tegen de rechterhoek van de achtergevel is een schoorsteenpartij gemetseld, die boven de daklijst links, een steunbeer heeft gekregen. Links is een rechthoekige serre op gemetselde plint onder een plat dak met overstek. Het dak fungeert als balkon, voorzien van een strak vormgegeven metalen hekwerk.

De linker zijgevel heeft vanaf de linkerhoek tot het midden van de gevel een aanbouw van anderhalve bouwlaag onder doorschietend dakschild. De schoorsteen wordt er aan de onderzijde door ingekapseld. De schoorsteen heeft ook aan deze zijde boven het dakschild een steunbeer. Haaks tegen de zijgevel van de aanbouw is een in baksteen opgetrokken schuur onder een met pannen gedekt zadeldak gebouwd. Rechts in de gevel van de aanbouw is in de tweede bouwlaag een rondboog uitgespaard ten behoeve van de loggia. Het dakschild heeft een centraal gelegen getoogd vleermuisvenster. De rechter zijgevel telt drie vensterassen. De middelste vensteras heeft een kleine uitbouw onder een deels met riet gedekt lessenaarsdakje. In het dakschild zit een rechthoekig, met riet gedekte dakkapel.

De plattegrondindeling is enigszins gewijzigd. De in blauw-geglazuurde steen uitgevoerde haardpartij in de achterkamer, waarin een zandstenen reliëf van St. Joris die de draak doodt, vormt een waardevol element in het voor het overige van ondergeschikt belang zijnde interieur.

Waardering

De directeurswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de bewoningsgeschiedenis (voormalige woning van Prof. Bronkhorst) alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een in Delftse schoolstijl uitgevoerde directeurswoning. Van ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van het complex Berg en Bosch.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaProfessor Bronkhorstlaan123723 MBBilthoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Direkteurswoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
De BiltA3234

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
TraditionalismeDelftse schoolstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19321933exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Koldewey, B.J ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur
Moorsel, C.M. van ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur