Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514647
Complexnummer
514641 - Bergh en Bosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82732/67
Kadastrale aanduiding
De Bilt A 3234
Professor Bronkhorstlaan 8, 3723 MB te Bilthoven

Omschrijving

Omschrijving

Een aan het begin en aan de rechterzijde van de oprijlaan gelegen DIENSTWONING (administrateurswoning) van twee bouwlagen in Delftse schoolstijl op vrijwel rechthoekige plattegrond. Het huis heeft een met riet gedekt zadeldak, waarvan de dakschilden aan de onderzijde een weinig uitzwenken. De in gele (sintel)baksteen opgetrokken gevels hebben voornamelijk ramen met stalen kozijnen.

De voor- of westgevel heeft rechts een onder een uit het dak doorgetrokken dakschild boven een uitbouw met twee vensterassen. Geheel rechts bevond zich een thans dichtgezette inpandige veranda. De getoogde opening heeft tegenwoordig een zesruitsvenster. De plint onder het raam is in een andere kleur baksteen gemetseld. Het venster links heeft een achtruitsindeling en een betonnen latei. Ter linkerzijde van dit venster springt de gevel terug. In het dakschild is een met riet gedekte dakkapel gezet.

De achtergevel heeft rechts een toegangsdeur onder hangende luifel. Geheel links, haaks op het hoofdvolume, is een smalle schuuraanbouw onder een met riet gedekt zadeldak.

De rechter zijgevel heeft drie vensterassen. Geheel links is een getoogd venster, oorspronkelijk als opening naar de hierboven beschreven veranda. Rechts hiervan is een dubbele tuindeur. De twee kleine vensters rechts zijn een latere wijziging. In de verdieping is rechts een inpandig balkon. De opening, waarvoor een ijzeren hekje is gezet, heeft aan de bovenzijde een getoogde strek. Geheel rechts sluit de gevel aan op de achtergevel van de schuuraanbouw.

De linker zijgevel is twee vensterassen breed. De top van de gevel loopt door in een schoorsteen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een bij een sanatorium behorende dienstwoning, alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een dienstwoning in Delftse Schoolstijl. Tevens van ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van het complex Berg en Bosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514641. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) administrateurswoning van het sanatorium

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1934
1934
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Koldewey, B.J ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
Moorsel, C.M. van ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur