514641 - Bergh en Bosch
De Bilt A 3234
Professor Bronkhorstlaan 10, 3723 MB te Bilthoven

Omschrijving

Aan de linkerzijde van de kapel bevindt zich een WEGKAPELLETJE met altaar en BEELD van Maria en het lichaam van de dode Christus op haar schoot (pietá) van beeldhouwer Piet Jungblut. Het wegkapelletje is uit gele (sintel)steen opgetrokken en bestaat uit een bakstenen opstand met uitkragende schouderstukken en een zadeldak bekroning. Het is gedekt met rode Hollandse pannen terwijl op de nok een piron is gezet. In de opstand is een spitsvormige nis uitgespaard, waarin het beeld is gezet. Tegen de zijkanten van de opstand is een lagere L-vormige muur gemetseld. De korte naar voren stekende poot is breder en lager uitgevoerd. Vóór het beeld is een rechthoekige plantenbak gemetseld. Tussen de L-vormige muurtjes en rondom de plantenbak is een smalle vloer gemetseld. Daarvóór ligt een bestrating van gele steen in keperverband. Het wegkapelletje en beeld stammen uit de periode 1945-1947 en vallen feitelijk buiten het bestek van het MSP (1850-1940). Vanwege de samenhang met de overige complexonderdelen en het voldoen aan de wettelijke bepaling van een rijksmonument van tenminste 50 jaar wordt dit onderdeel alsnog voorgedragen.

Waardering

Het wegkapelletje met altaar en het beeld van Maria en Christus, naar ontwerp van Piet Jungblut (beeld) is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wegkapelletje met piëtabeeld. Tevens van cultuurhistorische, ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van het rooms katholieke sanatorium.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Wegkapelletje met piétabeeld

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Sculptuur