Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514649
Complexnummer
514641 - Bergh en Bosch
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82732/47
Kadastrale aanduiding
De Bilt A 3234
Professor Bronkhorstlaan 10 G 64, 3723 MB te Bilthoven

Omschrijving

Omschrijving

PAVILJOEN, gelegen tussen het Economiegebouw en het Zusterhuis. Het paviljoen, dat vermoedelijk gebouwd is tussen 1935 en 1937, heeft één bouwlaag onder een met rode pannen gedekt zadeldak. De mastgoot rust op metalen beugels. De uit gele baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van stalen kozijnen met roedenindeling.

De voorgevel (westen) kent een asymmetrische indeling van vier vensterassen met de hoofdingang op de middenas geplaatst. Ter weerszijden van de ingang is ter markering een laag bakstenen muurtje gemetseld. Boven de rondboogvormige stalen deur bevindt zich een plaatselijk doorschietend dakschild, dat door twee eenvoudige schoren ondersteund is. Rechts van de deur bevindt zich een drielichtsvenster met smalle, gemetselde muurdammen.

De overige asymmetrisch ingedeelde gevels zijn eveneens voorzien van vensterpartijen met smalle muurdammen. In de zuidgevel bevindt zich in de top een rondvenster.

Waardering

Het paviljoen is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een paviljoen in Delftse Schoolstijl, alsmede van ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van en in relatie met de overige complexonderdelen van het voormalig sanatorium Berg en Bosch.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514641. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Sanatorium paviljoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1935
1936
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Koldewey, B.J ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
Moorsel, C.M. van ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur