514641 - Bergh en Bosch
De Bilt A 3234
Professor Bronkhorstlaan 10 G 106, 3723 MB te Bilthoven

Omschrijving

Een ten noordoosten van het economiegebouw gelegen WERKPLAATS. Dit paviljoen maakte deel uit van een klein, carrévormig complex bestaande uit zes paviljoens.

De werkplaats heeft een langgerekte, rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn in gele baksteen opgetrokken, waarin voornamelijk tweelichtsvensters met bovenlichten en deuren met bovenlichten zijn gezet. De houten kozijnen zijn voorzien van draairamen en in de bovenlichten zitten tuimelramen.

De voorgevel heeft een asymmetrische indeling en is elf vensterassen breed. Op de rechterhoek springt de gevel naar voren en is gevat onder een plaatselijk doorschietend dakschild.

De achtergevel heeft een meer gesloten karakter en springt op een aantal plaatsen naar voren, waarvan de middelste voorsprong onder een lager dakschild gevat is. Het dakschild heeft aan deze zijde (zuiden) een groter overstek. Onder de dakgoot zijn liggende tweelichtsvensters geplaatst. Aan deze zijde bevond zich een houten constructie met afzuigsysteem en reservoir die diende om het stof van de houtbewerking in de werkruimte af te zuigen en op te vangen. Deze is inmiddels verwijderd.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als werkplaats van het sanatorium, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de paviljoenstructuur. Tevens vanwege de ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Sanatorium voormalige werkplaats (nazorg)

diverse verbouwingen