De Bilt C 2253
Bunnikseweg 45 A, 3732 HV te De Bilt
Bunnikseweg 45, 3732 HV te De Bilt

Omschrijving

Een aan het begin van de oprijlaan gelegen TUINMANSWONING met aangebouwde ORANJERIE van rond 1887. De woning heeft een van oorsprong L-vormige plattegrond waartegen de zuidgevel de bouwmassa van de oranjerie is gezet. Deze heeft een rechthoekige plattegrond. Het woongedeelte, dat gedeeltelijk onderkelderd is, telt anderhalve bouwlaag en wordt gedekt door een samengesteld zadeldak met overstek op fors gesneden klossen. De schilden zijn gedekt met grijze Hollandse pannen en op de nok is een ijzeren klokkenstoel gezet. De nokuiteinden zijn voorzien van pirons. De bakstenen gevels zijn in de eerste bouwlaag voorzien van speklagen die over de hoeklisenen doorlopen. De plint bestaat uit een grijs bepleisterde laag vanaf de grond, waarboven een bakstenen strook is gemetseld die met een cordonlijst wordt afgesloten. Onder de vensters zijn in de plint tegeltableaux bevestigd met uitzondering aan de noordzijde, waar zich een kelderlicht bevindt.

De noordgevel bestaat uit een topgevelpartij van één vensteras breedte. Op de middenas bevindt zich in de eerste bouwlaag een venster met een zesruits schuifraam en in de top een rondboogvenster. Links van de topgevel, in de binnenhoek van de L-vorm, is een later toegevoegd, éénlaags bouwvolume, waarin zich de toegang tot de woning bevindt. Dit bouwvolume heeft geen speklagen. De oostgevel is conform de noordgevel. De westgevel heeft geen speklagen en onder de daklijst van de topgevel zijn geen klossen bevestigd. Tegen de gevel is een latere aanbouw van één bouwlaag onder een plat dak gezet. Rechts hiervan is een topgevel die in de eerste bouwlaag twee vensterassen breed is. De oostgevel van de oranjerie is drie traveeën breed. De smallere middelste travee is, op een niet oorspronkelijke toegangsdeur na, geheel dichtgemetseld. Rechts hiervan bevindt zich een groot drielichtsvenster met roedenindeling en bovenlichten. Aan de linkerzijde is eenzelfde venster dichtgemetseld. De zuidgevel beschikte oorspronkelijk over een groot venster, maar is eveneens dichtgemetseld. De westgevel is op een vierkante vensteropening na geheel blind.

De oranjerie heeft een koperen roevendak.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar voorbeeld van een tuinmanswoning annex oranjerie uit omstreeks 1887, alsmede vanwege de detaillering in de gevels. Tevens vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex in relatie met het park en het landhuis.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie