De Bilt A 3008
De Bilt A 3009
Maartensdijkseweg 7, 3723 MC te Bilthoven
Maartensdijkseweg 7 A, 3723 MC te Bilthoven

Omschrijving

Een langs de oprijlaan gelegen KOETSHUIS uit 1885 op U-vormige plattegrond. Het gebouw heeft één bouwlaag onder een afgeplat schilddak met losagnesdekking. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en verrijkt met natuurstenen hoekaccenten, een tandlijst onder de dakgoot en ontlastingsbogen van rode en witte (verblend)steen. De vensters hebben schuiframen met roedenindeling. De dubbele koetsdeuren zijn getoogd en zijn voorzien van panelen met diagonaal aangebrachte messing en groef planken. Voor de vensters van de koetsdeuren zijn smeedijzeren krulwerktralies aangebracht.

De voor- of westgevel heeft een symmetrische opzet van drie traveeën. De middelste travee ligt terug en heeft twee dubbele koetsdeuren. In het midden steekt door de daklijst een uitkragende torentje met klok en frontonbeëindiging aan elke zijde. De toren wordt door een korte spits met windvaan bekroond. De vleugels zijn twee vensterassen breed. Boven de ontlastingsbogen van de vensters zijn wenkbrauwen opgelegd. De linker vleugel heeft een dakkapel, waarvoor de dak- en gootlijst is onderbroken. In het rechter dakschild is een dakkapel onder steekkapje.

De achtergevel heeft een asymmetrische indeling van zes vensterassen. Ter weerszijden van de middenas is een dubbele, getoogde koetsdeur. Aan de geveluiteinden bevindt zich een eenvoudige deur onder waaierstrek. Op de middenas bevindt zich een Vlaamse gevel met een gemetselde opbouw die enigszins uitkraagt. In de top, die bekleed is met getande messing en groef schroten, bevindt zich een hijsbalk. Ter weerszijden van de Vlaamse gevel is een dakkapel zonder goot voorlangs geplaatst. Hierin bevindt zich een niet originele, dubbele deur. In 1997 is rechts een nieuw venster in de gevel gemaakt.

De rechter zijgevel is drie vensterassen breed. Links bevindt zich een paneeldeur met bovenlicht. Door de daklijst steken twee dakkapellen met een niet originele, dubbele deur.

De linker zijgevel heeft twee vensteropeningen, een in 1997 gerealiseerde deur met getoogd bovenlicht. Op de middenas bevindt zich een in baksteen uitgevoerde, uitkragende Vlaamse gevel. In de top is een hanebalk met makelaar bevestigd.

Waardering

Het koetshuis van de buitenplaats Roverestein is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de eclectische detailleringen in de gevels, alsmede vanwege de ensemblewaarde in relatie met het landhuis en park.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

nieuw venster in achtergevel en deur in linker zijgevel