De Bilt C 628
Utrechtseweg 303, 3731 GA te De Bilt

Omschrijving

PORTIERSWONING in Engels neogotische stijl, van de buitenplaats Sandwijck, gelegen aan het begin van de oprijlaan. Het huis heeft anderhalve bouwlaag en is onderkelderd. Het bestaat uit twee bouwvolumes, waarvan het voorste een vierkante grondvorm heeft en wordt gedekt door een plat dak. Een omgaande balustrade met imitatie hekwerk sluit de gevel af. Het daarachter gelegen bouwvolume heeft een rechthoekige grondvorm en wordt door een zadeldak waarin moderne dakramen, met grijze Hollandse pannen gedekt. De gevels zijn voorzien van een bepleistering, waarin imitatievoegen (blokken) zijn getrokken. Tegen de buitenhoeken van de woning zijn overhoeks steunberen met ezelsrug- en driepasbekroning gezet.

De voorgevel (noorden) heeft een in het midden geplaatste driezijdig, erker op gedecoreerde consoles. De plint van de erker heeft aan elke zijde twee verdiept liggende velden, waarboven aan elke zijde een keperboogvormig venster zit. Onder de erker bevindt zich een kelderlicht. Boven de erker heeft de gevel een drielichtsvenster met penanten. De achtergevel is een topgevel van twee vensterassen breed. De vensters in de eerste bouwlaag hebben wenkbrauwen. In de top is een drielichtsvenster met penanten gezet. De overstekende dakschilden rusten op gesneden houten consoles.

De rechter zijgevel heeft links een venster met wenkbrauw, waarboven een liggend rechthoekig venster. Rechts hiervan, direct naast de overgang van beide bouwvolumes, bevindt zich een portiek met ingangspartij. De portiek is aan drie zijden met Tudorbogen opengewerkt en heeft een onregelmatige kanteelbeëindiging. De hoeksteunberen steken hierboven uit en hebben een ezelsrug, boven het driepasmotief als vulling onder de schuine zijden.

Rechts van de ingangspartij zit in de gevel een venster met wenkbrauw, waarboven een liggend rechthoekig venster. De linker zijgevel heeft twee vierkante vensters als latere toevoeging.

Waardering

De portierswoning van de buitenplaats Sandwijck is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een neogotische portierswoning, alsmede vanwege de cultuurhistorische waarde door oorspronkelijke functie. Tevens vanwege de ruimtelijk-functionele en ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw portierswoning

copie van portierswoning in het park Babelsberg Potsdam?