Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514662
Complexnummer
514659 - Sandwijck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82734/103
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
De Bilt C 2056
Utrechtseweg 305, 3731 GA te De Bilt

Omschrijving

Omschrijving

LANDHUIS van de buitenplaats Sandwijck, gelegen langs de Biltse Grift in het noordelijk deel van het park. Het huis is via een oprijlaan, die langs de noordgevel loopt, te bereiken. De grondvorm van het huis is nagenoeg vierkant, het bouwvolume bestaat uit twee bouwlagen en wordt gedekt door een met Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak (waarin in twee van de vier dakschilden vijf moderne dakramen zijn geplaatst) met vier schoorstenen op de hoeken. De gevels zijn in baksteen opgetrokken en hebben een omlopende hardstenen plint en een afsluitende houten kroonlijst met triglieven en consoles die de bakgoot ondersteunen. De gevels zijn geleed door middel van bepleisterde (hoek)lisenen met casementen. De vensters zijn voorzien van vier- en zesruits schuiframen, waaronder een verdiept liggend, bepleisterd gevelveld met rankwerk versiering.

De voor- of noordgevel telt vijf vensterassen. In de middelste as met een lichte voorsprong bevindt zich de terugliggende ingang met pijlers onder een balkon. Deze middenas wordt bekroond door een fronton boven de kroonlijst. De timpaan is versierd met een medaillon en rankwerk. In de eerste bouwlaag bevindt zich een dubbele balkondeur met bovenlicht. De achtergevel is eveneens vijf vensterassen breed en bezit geen bijzondere, afwijkende details.

De rechter zijgevel heeft een bijna symmetrische indeling van vijf vensterassen. Voor de drie middelste assen is een grote serre onder plat dak gezet. De serre heeft in het midden een uitbouw met afgeronde hoeken. De linker zijgevel heeft een asymmetrisch indeling van vijf vensterassen. Geheel links is om de gemetselde, rechthoekige erker een rijk gedetailleerde gietijzeren constructie met een luifel-opbouw in de tweede bouwlaag geplaatst ten behoeve van het balkon op het plat van de erker. Geheel rechts bevindt zich een eveneens rijk versierde driezijdige, gietijzeren veranda onder plat dak. Beide constructies stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

De tweede as van rechts heeft een lichte voorsprong, waarvoor een houten portiek is gezet die aan drie zijden met een rondboog is opengewerkt. In de portiek bevindt zich de hoofdingang van het huis.

Het interieur is vanwege het sterk gewijzigde karakter van ondergeschikt belang.

Waardering

Het landhuis Sandwijck is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis, alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwgeschiedenis en als voorbeeld van een landhuis met neoclassicistische stijlinvloeden. Tevens van bijzonder belang vanwege de opmerkelijke en rijk gedetailleerde gietijzeren veranda en luifel uit het eind van de negentiende eeuw. Alsmede vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats in relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514659. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1770
1770
globaal
verbouwing
1846
1846
exact
uitbreiding achterzijde
verbouwing
1875
1875
exact
verbouwing voorgevel
verbouwing
1916
1916
exact
bouw serre door Stuivinga
verbouwing
1990
1990
exact
interne verbouwing voor realisatie 20 wooneenheden

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Stuivinga, J. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur
bouw serre 1916