De Bilt C 2252
Bij Utrechtseweg 305, 3731 GA te De Bilt

Omschrijving

Een uit het derde kwart van de achttiende eeuw stammende FOLLIE, die in 1833-34 vergroot is tot een schijnkapel, gelegen aan de uiterste zuidrand van het park. De follie heeft een vierkante grondvorm en telt twee bouwlagen onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Op het nokeind is een klokkenstoel met houten klok gezet. De follie is in 1996 gerestaureerd, waarbij de houten veranda-constructie aan de zuidzijde niet is teruggebracht.

De voor- of noordgevel heeft een op de middenas gelegen toegangsdeur, geplaatst in een geprofileerde spitsboog. De spitsboog is geaccentueerd door een bepleisterde band met in de top van de boog een sluitsteen. Aan weerszijden van de ingang is een rondboognis. Op de hoeken van deze gevel is een steunbeer gemetseld met een afzaat. Boven de ingang is een rond schijnvenster. Evenwijdig aan de schuine zijden van het dak is een band van bepleisterde vlechtingen aangebracht. De achtergevel heeft een in het midden geplaatste moderne dubbele deur met rondboogvormig bovenlicht. Bouwsporen van de houten veranda aanbouw zijn in de gevel zichtbaar. Voor de duiven zijn in de geveltop smalle plankiers boven elkaar op consoles aangebracht waarop de duivengaten uitkomen. De rechter zijgevel heeft een hoog geplaatst spitsboogvenster met middenstijl. Het raam is met een houten luik dichtgezet. De linker zijgevel is blind.

In de follie zijn sporen van een 'schouw' en een console aanwezig.

Waardering

De follie van de buitenplaats Sandwijck is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een follie die gebouwd is als duiventoren en theehuisje. Alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een follie met neogotische stijlinvloeden. Tevens vanwege de ensemblewaarde als belangrijk funktioneel onderdeel in het park en in relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Folly