De Bilt C 607
Utrechtseweg 315, 3731 GA te De Bilt

Omschrijving

Het neoclassicistische LANDHUIS 'Sluishoef' ligt evenwijdig langs de Utrechtseweg in het noordwestelijk deel van het park. Het heeft een samengestelde plattegrond, en telt één en twee bouwlagen. De gevels zijn bepleisterd zonder geleding en/of detaillering. De vensters hebben veelal achtruits schuiframen. De ramen in het middenrisaliet zijn aan de bovenzijde afgerond, terwijl de bovenlichten zijn voorzien van eenvoudige vorktracering. Het huis heeft een met grijze Hollandse pannen, samengesteld dak, waarbij het verhoogde middenrisaliet een zadeldak heeft gekregen met de nok haaks op de Utrechtseweg en de lagere vleugels worden gedekt door een mansardedak met de nok evenwijdig aan de Utrechtseweg.

De voor- of noordgevel heeft een symmetrische indeling van drie traveeën en is in totaal zeven vensterassen breed. Het middenrisaliet is drie vensterassen breed, heeft twee bouwlagen en wordt bekroond door een in hout uitgevoerd fronton, waarvan het timpaan versierd is met een cirkel in het midden en twee driehoeken. Op de middenas bevindt zich een dubbele glasdeur, die geaccentueerd is door een ionische pilasterstelling en een kroonlijst. Boven de kroonlijst is een dubbele deur met bovenlicht. De vleugels zijn twee vensterassen breed. In het dakschild is een getoogd daklicht geplaatst.

De achtergevel kenmerkt zich door een fors bouwvolume met voorsprong op de middenas, dat in het verlengde ligt van het middenrisaliet in de voorgevel. In dit bouwvolume, dat door een schilddak is gedekt, was de oranjerie ondergebracht en is een toevoeging uit 1858. In de zuidgevel is een groot en hoog drielichtsvenster met gietijzeren roedenindeling gezet die aan de bovenzijde afgerond is. De vensters hebben stijlen met eenvoudige dorische pilasterprofilering, een geprofileerd raamkalf met rozetten in een houten opzetstuk boven de middenstijlen, waarop een vermoedelijk gietijzeren bloemversiering is gezet. Boven de drielichtsvensters is in de bepleistering bouwsporen te zien van een dakhelling met tuitbeëindiging. De zijgevels van de oranjerie hebben één venster conform de hierboven geschreven vensters in de zuidgevel. De achtergevel van de vleugels zijn hoger opgetrokken en volgen de knik van het mansardedak. Links wordt het zicht op de blinde gevel grotendeels ontnomen door de niet originele overkapping van het terras die van ondergeschikt belang is. Rechts heeft de gevel één achtruitsvenster.

De linker zijgevel heeft een symmetrische indeling van drie vensterassen met op de middenas de hoofdingang. De ingang heeft een uit imitatieblokken opgebouwde pilasteromlijsting. De deur heeft een rondboogvormig bovenlicht met eenvoudige vorktracering.

De rechter zijgevel heeft een symmetrische indeling van drie vensterassen met een deur in het midden. Meer naar achteren is een keukenaanbouw van één bouwlaag die van ondergeschikt belang is.

Het interieur op de begane grond heeft uit de bouwtijd stammende stucplafonds, waarin middenstukken met acanthusbladdecoraties, marmeren schouwen en houten deuren. De vertrekken op de verdieping hebben originele paneeldeuren.

Waardering

Het landhuis 'Sluishoef' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de ontstaansgeschiedenis en de oorspronkelijke functie. Tevens vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg negentiende eeuws, neoclassicistisch landhuistype met aangebouwde oranjerie. Bovendien vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Sandwijck.