De Bilt C 2259
Bij Utrechtseweg 305, 3731 GA te De Bilt

Omschrijving

VOETGANGERSBRUG, vermoedelijk uit de tweede helft der negentiende eeuw, gelegen over de slingervijver ten zuidwesten van het landhuis. De brug geeft toegang tot het eiland in de vijver.

De brug is geconstrueerd uit twee licht getogen, ijzeren, van uitsparingen voorziene liggers waarop houten planken als brugdek. Het hekwerk is ingedeeld in rechthoekige velden met windverband met in de kruising een opengewerkt medaillon. Het hekwerk wordt door een rondstaaf leuning afgesloten.

Waardering

De voetgangersbrug van de buitenplaats Sandwijck is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een gietijzeren brug met smeedijzeren hekwerk alsmede vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het park en in relatie met de overige complexonderdelen.