De Bilt E 3823
Beethovenlaan 6, 3723 JK te Bilthoven

Inleiding

In 1920 kregen de architecten W.A. Maas en L.J.H Zonneveldt de opdracht deze VILLA "De Kloek" in Bilthoven te bouwen. Opdrachtgever was F.K. Hauer.

De villa is uitgevoerd met toepassing van elementen van de Amsterdamse Schoolstijl en neemt aan de Beethovenlaan een markante plek in. De oorspronkelijke tuin was een ontwerp van Otto Schultz. Van deze tuinaanleg is niets meer over.

Omschrijving

Een enigszins schuin aan de straat gelegen villa van twee bouwlagen, waarvan de tweede bouwlaag gevormd wordt door steil opgaande dakschilden van de mansarde kap. De villa heeft een L-vormige plattegrond onder een met riet gedekt, samengesteld mansardedak. De gevels zijn in baksteen opgetrokken die thans wit gesausd zijn. In de gevels zitten diverse typen vensters, doorgaans met luiken, waarvan de twee-, drie- en vierlichtsvensters met roedenindeling het meest vertegenwoordigd zijn. Bijzondere venstertypen zijn de drie paraboolvensters in het dakschild met vleugelvormige glas-in-lood indeling boven de ingang, een klein kegelvormige venster aan weerszijden van de voordeur en twee kleine ovaalvormige vensters met figuratieve glas-in-lood voorstellingen en vermelding van het bouwjaar `Oktober 1920' in de zijgevels van de oorspronkelijke erker aan de achterzijde.

De voorgevel (noordoosten) heeft links een naar voren geplaatste topgevel, en rechts een teruggelegen een bouwvolume. De topgevel heeft in de eerste bouwlaag een groot vierlichts roedenvenster met afgeronde stijlen. In de tweede bouwlaag zijn de hoeken geaccentueerd met kegelvormige rieten dakjes met zinken spitstoppen. In het midden van de gevel bevindt zich een loggia met twee zuilen onder een latei. In de top, onder het wolfeind, is een omlijst vierlichtsvenster met 6-vormige roedenindelingen. In het bouwvolume rechts bevindt zich de hoofdingang bestaande uit een naar boven toe afgeschuinde paneeldeur met kegelvormige zijlichten, waarin horizontale glas-in-lood indeling en een samengesteld bovenlicht van vijf smalle glas-in-lood vensters. In de kegelvormige stijlen aan weerszijden van de deur is een paraboolvormige buitenlamp met glas-in-lood invulling gezet. Op de rechterhoek bevindt zich een venster met horizontale roedenindeling die aan de rechterzijde door 6-vormige roeden met elkaar verbonden zijn. De achtergevel heeft een nagenoeg symmetrische indeling van drie vensterassen met een kleine rechthoekige voorsprong onder mansardedak op de middenas, waartegen in de jaren dertig een éénlaags aanbouw is gezet. De aanbouw heeft een omgaande bekroning van riet die tevens als borstwering fungeert van het balkon erboven. De vensters in de aanbouw hebben naar ontwerp van de oorspronkelijke vensters een roedenindeling, waarin geometrische glas-in-lood langs de roeden is verwerkt.

De rechterzijgevel heeft een in het midden geplaatste keukendeur onder een luifel. Links, op de hoek bevindt zich een raam spiegelbeeldig aan het raam rechts in de voorgevel.

De linker zijgevel is drie vensterassen breed en heeft een asymmetrische indeling met links drie gekoppelde 6-vormige vensteropeningen. De indeling der vertrekken verkeert nagenoeg in oorspronkelijke staat. Bijzonder te noemen interieurelementen zijn onder meer twee schouwen met straalsgewijs gemetselde baksteen en zwart marmeren dekplaten in de kleine kamer rechts in de hal en in de voormalige studeerkamer. Ook de twee paraboolbogen tussen de zitkamer en de eetkamer en tussen de zitkamer en de voormalige studeerkamer zijn als oorspronkelijk element van waarde.

Waardering

De villa "De Kloek" is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaarde villa uit 1920 met Amsterdamse Schoolstijl- detaillering, alsmede vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de eerste generatie bebouwing aan de Beethovenlaan.

Maas, W.A. ; Utrecht
Zonneveldt, C.J.H. ; Utrecht