Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514672
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
12273/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Bilt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bilthoven
X-Y coördinaat: 
142415 - 459701

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een DUBBEL WOONHUIS, type dubbele villa uit 1921 naar ontwerp van de Zaandamse architect R.T. Snoek. Opdrachtgever was dhr. J.C. van Eijkern. De villa is, wat de voorgevel betreft, een voorbeeld van expressionistische vormgeving, die op originele wijze in het ontwerp zijn verwerkt.

Omschrijving

Een nagenoeg evenwijdig aan de straat gelegen DUBBELE VILLA van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond. De villa heeft een met rode muldenpannen gedekt hoog opgaand zadeldak, waarvan de nok haaks op de weg staat. De achterzijde van het dak is voorzien van een groot wolfeind. De dakkapellen zijn van latere datum en zijn van ondergeschikt belang. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met in de voorgevel een expressieve toepassing, waarin verschillende vensters met diagonale en/of rechte roedenindeling zijn gezet.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel is drie traveëen breed. De buitenste travee wordt gevormd door een driezijdige erker die tot aan de daklijst is doorgetrokken. Op de begane grond heeft de erker een samengestelde vensterpartij met dubbele deuren en zijvensters, waarboven bovenlichten met kleine, vierkante roedenindeling. Op de verdieping hebben de erkers een samengesteld vierlichtsvenster met twee diagonale roeden in de bovenste ramen en twee kleine zijramen met dito roedenindeling. In de teruggelegen middelste travee bevinden zich twee houten voordeuren, waarboven een balkon is bevestigd voorzien van een origineel houten hekwerk met ruitvormige vulling tussen stijlen. Op het balkon komen twee paar dubbele deuren uit met roedenindeling in de raampartijen. Hierboven zijn twee smalle vensterstroken met V-vormige roedenindelingen. De voorgevel kenmerkt zich door verschillende vormen van siermetselwerk, waarbij de bakstenen of op de normale wijze zijn gemetseld in staand verband of op de smalle zijde zijn gemetseld, diagonaal of verticaal in halfsteensverband.

De achtergevel heeft twee bouwlagen. De rechter woning (nr. 51) heeft een forse naoorlogse uitbreiding onder een plat dak van ondergeschikt belang. Het linker huis (nr. 49) heeft nog de oorspronkelijke aanbouw, waarin een bergplaats en keuken is ondergebracht. Rechts daarvan is in de gevel een dubbele tuindeur gezet met nog originele roedenindeling. De vensters in de tweede bouwlaag hebben stolpramen met originele roedenindeling. De zijgevels zijn op een venster na geheel blind. In het interieur is weinig van de oorspronkelijke onderdelen bewaard gebleven en kan als van ondergeschikt belang worden beschouwd.

Waardering

De dubbele villa is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dubbele villa uit 1921 naar ontwerp van R.T. Snoek met opmerkelijke, expressionistische detaillering in de voorgevel. Van stedenbouwkundig belang als onderdeel van een villawijk.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOverboslaan493722 BKBilthoven
NeeOverboslaan513722 BKBilthoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

dubbel woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
De BiltE736
De BiltE737

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

vg. opmerkelijk expressionistisch; afgeleid landelijke bk.

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211922exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Snoek, R.T. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur