Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514675
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
12691/57
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Bilt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bilthoven
X-Y coördinaat: 
143735 - 462372

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

TRANSFORMATORGEBOUW, in 1924 gebouwd naar ontwerp van architect G. Krop. De architect heeft zich in het ontwerp laten beïnvloeden door de Amsterdamse Schoolstijl. Het is één van de vroegste voorbeelden van dit zogenaamde paddestoeltype die nog in de provincie Utrecht bestaan. Opdrachtgever was de Provinciale Utrechtse Electriciteitsmaatschappij (PUEM). De architect heeft bij het ontwerp rekening gehouden met villawijk in Bilthoven, waarmee men met de aanleg in het begin van de jaren twintig was begonnnen. Vandaar het villa-achtige uiterlijk met ramen en daklichten die feitelijk geen functie hebben.

Omschrijving

Een evenwijdig aan de Soestdijkseweg Noord gelegen transformatorgebouw op rechthoekige plattegrond. Het huisje heeft één bouwlaag en wordt gedekt door een pannen schilddak zonder goot. De dakschilden steken over, waarbij het overstek aan de onderzijde met messing en groef delen is afgewerkt. De gevels zijn in rode baksteen opgetrokken. Het trasraam bestaat uit gemetselde banden van in tweelagen aangebrachte rode en zwarte baksteen en wordt door een rollaag in zwarte baksteen afgesloten. Onder het overstek van de dakschilden is een brede, licht uitstekende lijst van verticaal gemetselde zwarte baksteen. De ramen hebben ruitvormige roedenindeling. De gevel aan de Soestdijkseweg Noordzijde (west) heeft een in het midden geplaatste plaat stalen deur. Aan weerszijden is ter hoogte van de plint haaks een muurtje gemetseld. De banden van het trasraam lopen in de muurtjes door. Naast de deur is aan beide zijden in de gevel een geglazuurde PUEM-tegel gemetseld. De tegeltjes hebben een groene achtergrond en de in okergeel uitgevoerde letters (PUEM) zijn gevat in een rood getande, als omlijsting opgevatte `bliksemschicht', als symbool verwijzend naar elektriciteit. Boven de deur is een platte betonnen luifel aangebracht. In het dakschild is aan deze zijde een klein daklicht onder plat dakje gezet. De rechter zijgevel heeft rechts een licht risalerend geveldeel met topgevel beëindiging die door het dakschild heen steekt. De topgevel heeft een steekkap met lagere nok. In de voorsprong bevindt zich een tweede metalen deur die eveneens voorzien is van muurtjes en luifel. De top van de voorsprong, waarin een klein tweelichtsvenster is gezet, heeft vlechtingen in zwarte baksteen.

De achter- en linkergevel zijn blind.

Waardering

Het transformatorgebouw aan de Soestdijkseweg Noord is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard transformatorgebouw naar ontwerp van G. Krop alsmede van belang vanwege Amsterdamse Schoolstijlinvloeden en de bijzondere vormgeving. Tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van de vroeg twintigste eeuwse ontwikkeling van de elektriciteitsvoorziening in de provincie Utrecht.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSoestdijkseweg Noord4803723 HMBilthoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
De BiltE903

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19241924exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Krop, G. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur