Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514677
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Male Partus
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 oktober 2001
Kadaster deel/nr: 
12273/1
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Bilt
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bilthoven
X-Y coördinaat: 
142296 - 459632

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS, type villa (genaamd `Malepartus'), in opdracht van Baron van Ittersum naar ontwerp van architect M.J. Klijnstra in 1929 gebouwd. Naast de deur is een eerste steen gemetseld met de tekst; `De eerste steen gelegd door Jonkvrouwe Henriëtte Emilie Baronesse van Ittersum 15 juni 1929'.

Omschrijving

De evenwijdig aan de weg gelegen vrijstaande villa in Engelse landhuisstijl heeft een samengestelde plattegrond en is overwegend twee bouwlagen hoog onder een met leien in maasdekking gedekt schilddak. Op de dakschilden komen dakkapellen van verschillende grootte voor, gedekt door een schilddak. De dakkapellen onder platte daken, met uitzondering van de grote dakkapel in de zuidgevel, zijn latere toevoegingen en derhalve van ondergeschikt belang. De dakschilden steken over en zijn voorzien van zinken mastgoten. Tegen de achtergevel van de garage is in 1958 een uitbreiding in stijl gerealiseerd. De gevels zijn in rode baksteen opgetrokken. De vensters hebben stalen kozijnen met roedenindeling, natuurstenen stijlen, onderdorpels en lateien. De ramen zijn over het algemeen gekoppeld tot twee-, drie- of vierlichtsvensters.

De lange voorgevel (westen) heeft geheel links een topgevelpartij onder steekkap. Hierin bevindt zich een ellipsboogvormige, dubbele, garagedeur. Ter rechterzijde van de topgevel is een éénlaags volume onder zadeldak met lagere nok en goot. Dit bouwvolume verbindt de garage met het woongedeelte dat een bredere plattegrond heeft. In de hoek van de aansluiting met het woongedeelte is de hoofdingang tot de woning gesitueerd. De ingang gelegen in een open portaal. Rechts van de ingang bevindt zich een glas-in-loodvenster. Het woongedeelte van de villa is twee bouwlagen hoog. Links, op de hoek met het portaal, heeft de gevel een voorsprong onder plaatselijk doorschietend dakschild. Op de rechterhoek van de voorgevel is een driezijdige erker over twee bouwlagen. De erker wordt door een schilddak met lagere nok en gelijke voet bekroond. De gevel tussen de voorsprong en de erker heeft in de eerste bouwlaag een samengesteld venster met in het midden een dubbele tuindeur. De achtergevel bestaat grotendeels uit één bouwlaag onder een hoog opgaand dak en heeft links een terugsprong van twee bouwlagen, waarvoor later een moderne serre is gezet. Rechts van genoemde serre heeft de gevel een vijflichtsvenster met glas-in-loodramen, waarnaast vijf gekoppelde vensters en daarnaast een drieluiksvenster. Rechts hiervan springt de gevel terug en sluit aan op de garage.

Het interieur.

Waardevolle elementen bevinden zich op de begane grond en betreffen de houten deur met zijlichten met glas-in-loodvensters tussen de vestibule en de hal, de houten trap met hekwerk van plank balusters in geabstraheerde zuilvorm. In een aantal vertrekken bevinden zich in hout uitgevoerde vensterbanken, waarachter de centrale verwarming is weggewerkt. Voorts zijn de uit de bouwperiode stammende tegel- en parketvloeren en de gemetselde schouwpartij in de zitkamer van belang. In het huis bevindt zich een zogenaamde Venetiaanse stijlkamer uit de bouwperiode, waarin een aantal oude architectonische elementen uit vermoedelijk de zeventiende eeuw zijn verwerkt. In de kamer bevinden zich een balkenplafond, glas-in-lood vensters en een in hout uitgevoerde vensterbank. Aan het begin van de oprijlaan naar de villa staan twee gemetselde hekpijlers van verschillende hoogte. De lagere linker heeft een natuurstenen afdekplaat, waarin aan de voorzijde de naam van de villa is gegraveerd. De rechter is twee keer zo hoog en bevat een kepervormig buitenlicht van smeedijzer, waarin het huisnummer (222) is verwerkt. Ook in de horizontale band eronder is het huisnummer uitgehouwen.

Waardering

De villa 'Malepartus' is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een villa in Engelse landhuisstijl met fraaie detaillering en verscheiden materiaal gebruik. Alsmede vanwege de hoge ensemblewaarde als onderdeel van de bebouwing langs de Soestdijkseweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaSoestdijkseweg Zuid2223721 AJBilthoven

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
De BiltE1336

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlinvloeden
ExpressionismeZakelijk Expressionismeinvloeden
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19291929exactvervaardiging
19331933exactverbouwing

bouw serre

19501950exactverbouwing

uitbreiding garage

19581958exactverbouwing

aanbouw achterzijde

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Klijnstra, M.J. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur