De Bilt E 4494
Soestdijkseweg Zuid 260, 3721 AK te Bilthoven

Inleiding

WOONHUIS, type villa (genaamd `Horev'), markant gelegen op de hoek van de Soestdijkseweg Zuid en Boslaan en werd in opdracht van de voormalige president van de Javasche Bank J. Reijsenbach door architect H.P. van der Haar uit Bilthoven in 1914 gebouwd. De villa is de eerste in een rij van villa's aan de oostzijde van de Soestdijkseweg Zuid, die voornamelijk in opdracht van oud-Indiëgangers gebouwd zijn.

De villa heeft thans een kantoorbestemming.

Omschrijving

Villa op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder met rode tuile du Nordpannen gedekt, samengesteld zadeldak met bakgoot op schoren. In de dakschilden zijn dakkapellen onder lessenaarsdaken gezet. De in oranjerode baksteen uitgevoerde gevels hebben een uit donkerrode baksteen gemetselde plint die met een afgeschuinde, hardstenen band wordt afgesloten. De gevels zijn op eenvoudige wijze verrijkt met decoratieve banden en velden van gele en oranjerode baksteen. Onder de daklijst is een tandlijst van gele baksteen gemetseld, waarboven een band met witte bepleistering is aangebracht. De toppen van de puntgevels aan de noord-, west- en oostzijde zijn uitgevoerd in vakwerk met wit bepleisterde velden. De vensters bestaan voornamelijk uit oningedeelde schuiframen met roedenbovenlichten en hebben luiken. De gevel aan de Soestdijkseweg (westzijde) fungeert als voorgevel. Deze gevel is twee vensterassen breed en heeft rechts een topgevel met lichte voorsprong. In het teruggelegen geveldeel links bevindt zich in de tweede bouwlaag een balkon met een eenvoudig gedecoreerd houten hekwerk.

De achtergevel (oosten) heeft links een topgevel met voorsprong, waarvoor een driezijdige erker onder schilddak is gezet. Het venster erboven is niet origineel. Rechts van de topgevel springt de gevel terug en is twee vensterassen breed. Geheel rechts is een rechthoekige aanbouw onder plat dak dat als balkon fungeert. Tegen deze aanbouw is een andere, houten aanbouw gezet die van ondergeschikt belang is. Voor de rechter zijgevel (zuiden) is nagenoeg over de gehele breedte een serre met balkon aangebouwd. De serre heeft links een driezijdige erkerpartij onder lessenaarsdak. Boven deze erker steunen twee gemetselde pijlers een plaatselijk doorschietend dakschild dat het balkon hier overdekt. In dit dakschild bevindt zich vóór de dakkapel een klein inpandig balkon.

De serre heeft rechts een samengestelde vensterpartij met een dubbele deur. Voor de serre ligt een hardstenen tweetredige trap. Tegen de linkerzijgevel is een in het midden geplaatste, smalle topgevelpartij van drie bouwlagen gezet. Deze wordt door een steekkap met hogere voet en lagere nok bekroond. De derde bouwlaag is uitgevoerd in vakwerk, terwijl de top is betimmerd met messing in groef delen, waarvan de onderzijde getand is. In de rechter zijgevel van deze voorsprong bevindt zich de hoofdingang tot de woning. De originele voordeur is gesitueerd in een portiek die aan weerszijden is gedecoreerd met in metselwerk uitgevoerde, gestileerde pilasters. Een natuurstenen latei overspant de ingang van de portiek. Het tweelichtsvenster hierboven heeft glas-in-lood ramen. De latei is uitgevoerd in hardsteen. De muurdammen aan weerszijden van het venster zijn als gestileerde pilasters uitgevoerd.

Het interieur is grondig verbouwd maar bevat nog enkele bijzondere onderdelen als een monumentale trappartij en glas-in-loodvensters in de hal.

Waardering

De villa 'Horev' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde door de bouwgeschiedenis in relatie met de ontwikkeling van de bebouwing langs de Soestdijkseweg Zuid, alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaarde villa en vanwege de detaillering van het exterieur. Tevens van hoge ensemblewaarde als onderdeel van de villabebouwing langs de Soestdijkseweg Zuid en vanwege de markante ligging op de hoek van de Soestdijkseweg Zuid en Boslaan.

Haar, H.P. van der ; Utrecht