Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514688
Complexnummer: 
514687 - Boerderijcomplex
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
82736/59
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Ronde Venen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Vinkeveen
X-Y coördinaat: 
123847 - 468388

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving complexonderdeel 1

De aan de Demmerik gelegen BOERDERIJ van het type langhuisboerderij is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag. Voorhuis en bedrijfsgedeelte hebben aparte zadeldaken, gedekt met gesmoorde kruispannen. De goot van het bedrijfs- of stalgedeelte rust op stenen klossen. De voor- of westgevel is symmetrisch en telt vijf traveeën. Centraal bevindt zich een portiek met korfboog voorzien van verblendsteen. In het portiek is een paneeldeur met ruiten en siersmeedwerk onder een geprofileerd kalf en bovenlicht gezet. In de linker zijwand bevindt zich een steen met de tekst: 'De eerste steen gelegd door J.G. de Lange en J.A. en A.A. Kok den 20 juni 1913'. Twee T-vensters aan weerszijden bevinden zich onder korfbogen met verblendsteen en betegelde boogtrommels. In de top is een venster met halfrond bovenlicht en zijlichten gezet dat aan de bovenzijde is voorzien van verblendsteen. De gevel heeft een geprofileerde windveer met rastervormige decoraties, waarin `anno' `1913' en houtsnijwerk van een paardje en een rund, een zgn. lakenvelder, zijn opgenomen.

De linkerzijgevel bevat ter plaatse van het voorhuis twee T-vensters en twee keldervensters met diefijzers en luiken. Links daarnaast is, op de grens van het woon- en achterhuis tegen de gevel een boenhok gezet met zadeldak haaks op het hoofdvolume. Het boenhoek heeft rabatdelen aan de slootzijde, alsmede een uitgezaagde windveer. De linkerzijgevel van het stalgedeelte bevat gietijzeren stalvensters en een deur. In de oksel van boenhoek en stal is een stenen gemak aangebouwd.

De rechterzijgevel van het voorhuis bevat twee vensters met een houten, uitgezaagde, vaste zonwering in het woongedeelte. Het achterhuis of stalgedeelte bevat een deur met bovenlicht, een venster met luiken en vijf stalvensters.

De symmetrische achtergevel is bepleisterd en voorzien van schouderstukken. In het midden bevindt zich een deur met aan weerszijden een venster met halfronde bovenzijde. Bovendien zijn er aan beide zijden mestdeuren. De topgevel bevat een hooiluik met aan weerszijde een halfrond stalvenster.

De indeling van de plattegrond is oorspronkelijk. Het woonhuisdeel heeft in het midden een lange gang, belegd met tegels en voorzien van gesjabloneerde wanden en een stucplafond. De vertrekken zijn toegankelijk door houten paneeldeuren. Links bevindt zich een kelder met opkamer. Boven bevindt zich een vertrek onder de kap. De stal is uitgevoerd met een standvinkconstructie..

Waardering complexonderdeel 1

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde die uitdrukking vindt in de bouwstijl, de gaafheid en de detaillering, vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de agrarische geschiedenis van het gebied En tevens vanwege ensemblewaarde, als onderdeel van de boerderijstrook aan de Demmerik.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDemmerik553645 EBVinkeveen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)Afgeleide Noordhollandse type

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VinkeveenG380

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langhuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19131913exactvervaardiging