Vinkeveen E 4270
Baambrugse Zuwe 1, 3645 AA te Vinkeveen
Baambrugse Zuwe 3, 3645 AA te Vinkeveen

Inleiding

Omstreeks 1860-1880 gebouwd WOONHUIS met SMEDERIJ en WAGENMAKERIJ. In 1832 komt op deze plaats reeds een pand voor. In 1840 is dit door Klaas Beuker uit Baambrugge gekocht. Het huidige pand is extern door wagenmaker Joop Beuker op ambachtelijke wijze verfraaid met bijvoorbeeld uitgezaagde, gesjabloneerde houten ornamenten. Ook het interieur is op deze wijze versierd. Oorspronkelijk bevatte het woonhuisdeel twee woningen. Hierdoor bevindt zich zowel aan de Baambrugse Zuwe als aan de Herenweg een ingang. Op het erf staat een houten schuur als stalling en werkplaats. Voor en opzij van het huis staan enige kastanjebomen. Op de toegangsbrug is een gietijzeren siertoegangshek geplaatst.

Omschrijving

Het op de hoek van de Herenweg aan de Baambrugse Zuwe gelegen woonhuis annex smederij / wagenmakerij telt één bouwlaag op een langgerekte, rechthoekige plattegrond. Het met gesmoorde Hollandse pannen gedekte schilddak heeft de nok evenwijdig aan de Baambrugse Zuwe. Aan de achterzijde is over de volle lengte een aanbouw gezet onder lessenaardak. Het pand bevat links het woonhuisdeel en rechts de voormalige smederij / wagenmakerij. Het exterieur is rijkelijk versierd met sierelementen, zowel in metselwerk als in houten onderdelen, zoals pinakels en windveren.

De voorgevel heeft in het midden een gelakte paneeldeur met siersmeedijzeren traliewerk en bovenlicht, waarboven een dakkapel met een geknikt boogvenster onder zadeldak is gezet. Links van de voordeur zijn vier vensters met roedeverdeling en achtruits bovenlichten gezet, rechts drie en een paar openslaande deuren met roedeverdeling ten behoeve van de smederij / wagenmakerij. De vensters zijn voorzien van groen geschilderde luiken.

De linker zijgevel heeft een tweetal vensters met achtruits bovenlichten en luiken. Het dakvlak wordt doorbroken door een dakkapel die identiek is aan die aan de voorzijde. Links, in de aanbouw is een deur aangebracht die enigszins vergelijkbaar is met de voordeur. Dit geveldeel heeft bakstenen pinakels.

De rechter zijgevel is deels niet meer oorspronkelijk. De gevel bevat een paar openslaande deuren en rechts een stalvenster.

Tegen de achtergevel is over de volle lengte een aanbouw gezet onder lessenaardak. De aanbouw is bepleisterd en wit geschilderd. Links van het midden is een houten boenhok onder lessenaardak gezet het boenhok heeft openslaande deuren. De achtergevel bevat een klein venster, twee keldervensters, twee vensters met kruisroeden en een paar deuren.

Het interieur heeft in het woonhuisdeel een tweetal stucplafonds met ornamenten, een schouw met houtsnijwerk en een gesjabloneerde hal. De verdieping in de kap is deels met een gewelfd plafond uitgevoerd en bevat schuifdeuren in het slaapvertrek.

Ten zuidoosten van het pand staat een houten wagenschuur van een bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan de nok evenwijdig aan de Zuwe loopt. De voorgevel bevat dubbele deuren met rondboogvormige zijlichten en een rond bovenlicht en is uitgevoerd met een bewerkte, boogvormige windveer en een makelaar.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis met voormalige annexe functie van smederij en wagenmakerij, vanwege de architectuurhistorische waarde door de relatieve gaafheid en detaillering en tevens vanwege situationele waarde door de karakteristieke ligging op de hoek van de Baambrugse Zuwe en de Herenweg.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Wagenmakerij
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Houtzagerij