Waverveen B 2167
Botsholsedwarsweg 13, 3646 AJ te Waverveen

Inleiding

In opdracht van A. Roeleveld ontwierp Herman van der Zeijde in 1908 een BOERDERIJ met invloeden van de art nouveaustijl. De boerderij heeft een ten opzichte van het achterhuis iets verhoogd en blokvormig woongedeelte.

Omschrijving

Haaks op de Botsholsedwarsweg gelegen, bepleisterde boerderij bestaande uit een vierkant voorhuis van één bouwlaag onder een omlopend, afgeplat schilddak en een achterhuis onder zadeldak. De dakbedekking bestaat uit rode Tuiles du Nordpannen.

Het voorhuis heeft een symmetrische voor- of noordgevel met centraal een topgevel met driezijdige erker, geflankeerd door schuifvensters met roedebovenlicht. De erker bevat in de schuine zijden dito schuifvensters en middenvoor een tweelichtsvenster. Het dak van de erker doet dienst als balkon en is bereikbaar door een dubbele deur met bovenlicht. De topgevel wordt afgesloten door pinakels in art nouveaustijl waartussen een rij dakpannen is gezet.

Het voorhuis bevat in de linkerzijgevel twee keldervensters met luiken en een venster. Op de grens van het woonhuis en het achterhuis is een boenhok onder zadeldak geplaatst, met een verhoogde gevel aan de zijde van de weg. Deze gevel is voorzien van een rij dakpannen en bevat een deur en een venster.

De rechterzijgevel van het voorhuis bevat een venster, een deur en twee T-vensters, alle met bovenlicht en de beide laatste met roedeverdeling. De zijgevels van de stal zijn uitgevoerd met gietijzeren stalvensters. Tegen de rechterzijgevel is een aanbouw met de melkinrichting gezet die buiten de bescherming valt. De achtergevel is symmetrsich en bevat staldeuren met ter weerszijden een mestdeur en in de top een hooiluik met bovenlicht.

De indeling van de plattegrond is oorspronkelijk. De stal is opgetrokken met houten staanders.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderij met vierkant voorhuis en art nouveau-invloeden en vanwege situationele waarde door de ligging in de polder.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Roeleveld, fam. ; Utrecht