Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514695
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 oktober 2000
Kadaster deel/nr: 
82735/65
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
De Ronde Venen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Vinkeveen
X-Y coördinaat: 
123872 - 470294

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1930 gebouwde Nederlands-Hervormde KERK van het dorp Vinkeveen, opgetrokken in expressionistische stijl naar ontwerp van B.W. Plooy. De kerk vertoont Amsterdamse Schoolkenmerken. De pastorie valt buiten de bescherming.

Omschrijving

De iets naar achteren aan de Herenweg gelegen Nederlandse Hervormde Kerk is op een kruisvormige plattegrond opgetrokken onder een uit twee haaks op elkaar staande zadeldaken samengestelde kap. Aan de achter- of westzijde is de consistorie aangebouwd. De gevels zijn opgetrokken in twee kleuren baksteen. De dakbedekking bestaat uit leien.

Tegen de oostgevel is centraal een half ingebouwde toren met uitzwenkende steunberen gezet. De in het midden geplaatste hoofdingang bestaat uit een dubbele, halfronde paneeldeur met ruitjes en grote gehengen en hij is bereikbaar via een stoep van drie treden. Boven de deur zijn drie smalle vensters gezet met betonnen blokvormige accenten aan de onderzijde van de muurdammen. Erboven is een smal en hoog opgaand sleufvenster geplaatst en daar weer boven horizontale galmgaten. Het bovenste deel van de toren springt in op de hoeken en bevat een wijzerplaat, uitstekende waterspuwers en bollen ter ondersteuning van de licht uitzwenkende, met koperen leien gedekte spits. Bovenop staat een torenhaan.

De voorgevel bevat aan weerszijden van de toren een venster. In de oksels van de voorgevel en de toren zijn portalen aangebracht met verticale vensters, gescheiden door muurdammen met blokvormige betonnen accenten aan de onderzijde. Deze entreeportalen hebben aan de zijkant een ingang onder een plat dak, dat op de hoeken op bollen rust. De zijgevels zijn identiek en bevatten in het midden een topgevel ter plaatse van de dwarsbeuk en ze zijn voorzien van acht, sprongsgewijs hoger wordende vensters. De gevels worden geflankeerd door steunberen. Aan weerszijden van de beide topgevels zijn twee (west) of drie (oost) vensters geplaatst. In de dwarsbeuken is aan de oostzijde een deur geplaatst in een aanbouw met een plat dak. Tegen de west- of achtergevel is de consistorie geplaatst onder een lager schilddak. Deze bevat diverse samengestelde vensters, een aantal dakkapellen en een drietal deuren, waarvan twee aan de zuidzijde. Een hiervan is voorzien van zij- en bovenlichten en van een portiek. De vensters van de kerkzaal en van de consistoriekamer zijn uitgevoerd in gebrandschilderd glas-in-lood.

Het interieur van de kerk is uitgevoerd met houten, half-ellipsvormige kruisende gewelven. De opstelling is oorspronkelijk en omvat houten banken, het doopvont, de preekstoel en de orgelkast. In de portiek is een gevelsteen aangebracht met de tekst: "De eerste steen gelegd op de 22ste juli 1930 door de president kerkvoogd J. Beuker `"Dat uwe oogen open zijn dag en nacht over dit huis" 2 kron.6:20a."

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een Nederlandse Hervormde Kerk met kenmerken van het Expressionisme, vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de pastorie, en vanwege situationele waarde in relatie tot het dorp Vinkeveen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerenweg2013645 DLVinkeveen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerkNederlandse Hervormde Kerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VinkeveenE2468

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden
Expressionismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Religieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKruiskerk

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301930exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Plooy, B.W. ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur