Mijdrecht B 1768
Industrieweg 6, 3641 RM te Mijdrecht

Inleiding

De WATERTOREN van Mijdrecht werd in 1937 gebouwd naar ontwerp van ingenieursbureau MABEG in opdracht van de Stichting Drinkwaterleiding Zuid-Utrecht. Het bureau ontwierp ook de torens van Werkhoven en Lopik, die respectievelijk op een vierkante en een ronde plattegrond zijn opgetrokken. De toren ligt aan de Industrieweg, terzijde van een rij arbeiderswoningen en vormt een markeringspunt van de plaats Mijdrecht en in de Polder Groot Mijdrecht.

Omschrijving

De aan de Industrieweg gelegen watertoren is opgetrokken op een vierkante plattegrond. De hoogte bedraagt 41 meter. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en de toren heeft een leien gedekt zadeldak. De ingang van de toren, bestaande uit een dubbele rondboogdeur, bevindt zich in een tegen de oostgevel gezet portaal met een leien gedekt lessenaardak. Tegen deze gevel is links een zich verjongende steunbeer gezet.

Zowel aan de noord- als de zuidzijde bevindt zich halverwege de gevel een rondboogvormige deur met een halfrond balkon met stalen balustrade. Elke gevel is voorzien van enkele relatief kleine rechthoekige vensters, waarvan er sommige worden gescheiden door muurdammen. De vensters komen voor op verschillende hoogten, maar de meeste bevinden zich kort onder het niveau van het zadeldak.

Het in deze watertoren toegepaste vlakbodemreservoir heeft een inhoud van 500 kubieke meter. Het vrijwel kubusvormige reservoir is vervaardigd van beton en meet 8 x 8 x 8 meter, maar het heeft aan een zijde een afgeschuinde hoek ten behoeve van een wenteltrap.

Voor de toren bevindt zich een oprit met bakstenen muurtjes.

Waardering

De watertoren is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als onderdeel van de geschiedenis van de drinkwatervoorziening, vanwege architectuurhistorische waarde door de vierkante opzet met zadeldak, door de toegepaste details en door de toepassing van een kubusvormig reservoir en ten slotte vanwege situationele waarde als landmark van Mijdrecht en in de Polder Groot Mijdrecht.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

MABEG, ingenieursbureau ; Utrecht