Mijdrecht B 2051
Industrieweg 30, 3641 RM te Mijdrecht

Inleiding

Kop-romp BOERDERIJ, gebouwd in 1879 op de plaats van een oudere boerderij. De stichters van de boerderij kwamen uit Noord-Holland en namen dit voor de provincie Utrecht destijds ongebruikelijke bouwtype mee. De boerderij is zo licht mogelijk uitgevoerd in verband met de bodemgesteldheid. Zo bevinden de ankers in de zijgevel van het voorhuis zich niet ter plaatse van de balklagen maar zijn ze bevestigd aan houten staanders vlak achter de halfsteens muur. De grond om de boerderij is gezakt, waardoor een extra stoep voor de hoofdingang noodzakelijk werd. Links naast de boerderij staat een dubbele arbeiderswoning, eveneens met Noord-Hollandse kenmerken, van iets later datum.

Omschrijving

De haaks op de Industrieweg gelegen boerderij van het kop-romptype heeft een stenen voorhuis onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het grotere achterhuis, het bedrijfsdeel, wordt afgedekt door een rietgedekt driezijdig schilddak. Onderaan de rieten kap bevindt zich een laag van drie pannen hoog. De schoorsteen bevindt zich in de nok van het dak.

Het voorhuis heeft een symmetrische voorgevel met een deur en twee schuifvensters aan weerszijden. In de top zijn twee vensters gezet. De linkerzijgevel bevat een tweetal lage keldervensters, een schuifvenster, een deur en een recent venster. De rechterzijgevel bevat een schuifvenster en een later aangebracht, brder venster met twee klapramen als bovenlichten.

Het achterhuis heeft een middenas die rechts van die van het voorhuis ligt. Alleen de linker- of oostgevel en het onderste deel van de korte noordgevel links van het voorhuisis zijn opgetrokken in baksteen; de andere zijn van groen geschilderd hout op een stenen basement. De zijgevels hebben gietijzeren stalvensters. Links van het voorhuis bevindt zich een steen met de tekst: `De eerste steen gelegd door A. Mars 31 juli 1879'. Rechts van het voorhuis zijn houten inrijdeuren aangebracht. Tegen de rechterzijgevel is in 1930 een houten aanbouw gezet die de melkinrichting herbergde. Tegen de achtergevel is een kookhok geplaatst onder een pannen gedekt lessenaardak. Links bevat de gevel in een iets terugliggend deel grote dubbele houten inrijdeuren.

Tegen de linkerzijgevel is een houten boenhok onder lessenaardak gezet.

Inwendig bestaat het bedrijfsgedeelte uit drie beuken. De linkerbeuk is ingericht als veestal en afgescheiden door houten delen. Erboven bevindt zich de hilde. De middenbeuk beslaat de volle hoogte en diende als hooitas. Aan de achterzijde bevindt zich de paardenstal met houten omtimmering. De rechterbeuk doet dienst als deel en vormt een zogenoemde zijlangsdeel; hiertoe dienen de voor- en achterinrijdeuren. Er zijn vier dekbalkgebinten met dubbele korbelen.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als bijzonder voorbeeld van een kop-rompboerderij in deze streek, alsmede vanwege de ensemblewaarde in relatie tot de ernaast gelegen dubbele arbeiderswoning.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Afgeleide Noordhollandse type

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Kop-rompboerderij