Loosdrecht C 5450
Nieuw-Loosdrechtsedijk 41, 1231 KM te Loosdrecht

Inleiding

De villa 'Labor Vincit' is in 1908 gebouwd door J.J. Streefkerk naar ontwerp van de architecten Gebr. Van Gendt en Zn. uit Amsterdam. De opdrachtgever was H.W. Sinderam, eveneens uit Amsterdam. Oorspronkelijk stond achter het huis een koetshuis.

Omschrijving

De villa in traditionalistische stijl is gesitueerd op een lichte verhoging, omgeven door een ruime siertuin. Het pand op een nagenoeg vierkant grondplan bestaat uit één bouwlaag onder een afgeplat doorzalend schilddak, gedekt met rode tuiles du Nord. De overkragende dakgoot wordt gedragen door gesneden schoren. Op de vier nokhoeken zijn gemetselde schoorstenen geplaatst voorzien van een zinken windkap in de vorm van een tentdakje. Aan de voor- en achterzijde wordt het dak doorsneden door een afgeplat zadeldak met een iets hogere goothoogte dan het schilddak. De gevels zijn opgetrokken in baksteen in kruisverband en voorzien van een trasraam in donkere klinkers. Alle schuifvensters zijn voorzien van roeden bovenlichten. Ook de vensters op de zolderverdiepeing hebben een roedenverdeling. De venster- en deuropeningen worden overspannen door houten lateien met in het zicht gelaten pennen of doken als decoratief element. De onderdorpels zijn van natuursteen.

Aan de voorzijde (westzijde) bevindt zich rechts van het midden een risalerende gevelpartij met op de begane grond vier gekoppelde schuifvensters en op de zolderverdieping drie gekoppelde vensters, waaronder een decoratieve houten bloembak is aangebracht. In de zijgevels van het risaliet zijn op de begane grond enkele draaivensters geplaatst. Links van de risalerende gevelpartij bevinden zich drie en rechts twee gekoppelde schuifvensters.

De achtergevel bevat op de begane grond een enkel en een dubbel schuifvenster met halve luiken (conform een kloostervenster en een kruisvenster), voorts enkele kleine roedenvensters. Links hiervan is een deur onder een getoogd deurkalf en roeden bovenlicht geplaatst. Het drielichts venster uiterst links is niet oospronkelijk. Op de zolder is een Vlaamse gevel, waarbij de dakgoot doorloopt, met drie gekoppelde draaivensters. De linkerzijgevel bevat de ingangspartij. Binnen een omlijsting, bestaande uit geblokte pilasters en een houten kroonlijst voorzien van decoratief snijwerk, is een paneeldeur met ruitjes aangebracht onder een getoogd deurkalf en roeden bovenlicht. Voorts zijn een drielichts schuifvenster, identiek aan die in de voorzijde, en drie kleinere gekoppelde roedenvensters aangebracht.

Op de zolderverdieping bevindt zich een brede dakkapel voorzien van gemetselde zijwanden en vijf gekoppelde vensters.

In de rechterzijgevel zijn tuindeuren met zijlichten en roeden bovenlichten geplaatst en twee dubbele schuifvensters en op de zolderverdieping een dakkapel met drie vensters. Het interieur vertoont de nagenoeg oorspronkelijk indeling en detaillering, zoals in de hal een bank onder de trap en een schouw. Tussen de voorkamer en de rechterzijkamer bevinden zich de oorspronkelijke schuifdeuren. Alle vensters beschikken over winterluiken, die weg kunnen schuiven in de spouwmuur.

Waardering

Het huis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa gebouwd in traditionalistische stijl, alsmede vanwege de gave hoofdvorm, detaillering en waardevolle interieurelementen.

Voorts is het pand een goed voorbeeld uit het oeuvre van de architecten Gebr. Van Gendt en Zn.

Gendt, F.W. van ; Utrecht