Loosdrecht G 332
Veendijk 15, 1231 PB te Loosdrecht

Inleiding

In 1921 ontwierp de architect Wouter Hamdorff uit Laren het landhuis als recreatiewoning voor Eugène Stokvis uit Hilversum. Volgens de architect moesten de bewoners zich op een boot wanen met rondom zicht op het water. Voor het interieur adviseerde hij de muurvlakken tussen de ramen vrij te laten. De ramen en het landschap waarop zij uitzicht boden, konden als natuurlijke schilderijen worden opgevat. Niets zou de aandacht mogen afleiden.

In 1992-1993 is het huis gerenoveerd, waarbij onder andere de funderingspalen zijn vernieuwd en tegelijkertijd het vloerniveau van het souterrain met een inpandig botenhuis iets is verlaagd. Het botenhuis bevatte oorspronkelijk drie compartimenten. Één heeft een andere bestemming gekregen, de andere twee zijn tot één ruimte doorgebroken.

De oorspronkelijke indeling op de verdieping is op enkele kleine wijzigingen na gehandhaafd. De voormalige (dienst)bodekamer achter de keuken is tot badkamer verbouwd. De ingang vanuit de keuken is hiertoe dichtgezet en een nieuwe ingang vanuit de slaapkamer gemaakt. De zolder omvatte oorspronkelijk slechts bergruimte en één kamer aan de voorzijde. Bij de renovatie zijn meerdere kamers gemaakt. Op het zolderdeel boven de keuken en bodekamer is een schoorsteen weggebroken en werd in de achtergevel een segmentboogvormig venster geplaatst.

Van de veranda aan de rechterzijde van het huis is de draagconstructie vernieuwd, tevens werd een deel van het balkon aan de achterzijde vergroot tot een terras. Eerder was de veranda met glas dichtgezet en een vierlichts roedenvenster aan de achterzijde vervangen door een groot rechthoekig enkelvoudig venster.

Op de plek van de garage is een nieuwe dubbele garage gebouwd en aan de Loosdrechtse plassen achter een houten botenhuis, in overeenstemming met de oorspronkelijke bouwstijl.

Omschrijving

De evenwijdig aan de Veendijk gelegen RECREATIEWONING, dat gedeeltelijk in het water is gesitueerd, is gebouwd in Gooise landhuisstijl met kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl. Het huis heeft een geknikt grond- en dakplan en bestaat uit een souterrain en één bouwlaag onder een rietgedekt schilddak van verschillende voet- en nokhoogten. Aan de achterzijde is een rietgedekt zadeldak ingestoken. Aan de rechter- en achterzijde van het dak bevindt zich een kleine lunetvormige dakkapel.

Boven een bakstenen voet gemetseld van ruwe steen in wild verband zijn de gevels grijsgepleisterd of bekleed met zwartgeteerde gepotdekselde delen.

De vensters zijn voorzien van een horizontale roedenverdeling (laddervensters).

Aan de voorzijde (straat- en westzijde) bevindt zich in het midden een verhoogde partij met onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak als luifel de ingang met rechts daarvan een driezijdige erker en een hoekpartij met een klein glas-in-lood venster en een enkel venster. Daarboven is een lage vensterstrook aangebracht. Rechts sluit hierop een grote (oorspronkelijk hogere) gemetselde schoorsteen aan.

De ingang voorzien van een opgeklampte onder- en bovendeur, is te bereiken via een gemetselde trap, die breed begint en naar boven toe smaller eindigt en om een voor geplaatste muur loopt. Links hiervan is in het pleisterwerk een steen uitgespaard met de datum 21 december 1921 en de initialen A.B. en E.E. erop vermeld. Het geveldeel links van de ingang bevat twee smalle glas-in-lood vensters en een geglazuurde gevelsteen met de naam en de afbeelding van een karekiet. Geheel links maakt het dak een sprong omlaag. Aan deze zijde bevindt zich de keuken en zijn in de gevel, bekleed met gepotdekselde delen, een tweelichts en een drielichts roedenvenster geplaatst.

Het eveneens lagere rechterdeel van voorgevel bevat een tweelichts en een drielichts roedenvenster. In de gemetselde voet zijn smalle venstertjes opgenomen.

De achtergevel aan de zijde van de Loosdrechtse Plassen bevat in het gemetselde voetstuk drie brede togen van het botenhuis. Rechts is boven twee togen een met gepotdekselde delen beklede topgevel, waarin twee tweelichts roedenvensters zijn aangebracht en een segmentboogvormig zoldervenster.

Boven de toog in het midden bevindt zich een groot balkon voorzien van een gemetselde balustrade. De achterliggende gepleisterde gevel bevat een groot venster, een tweelichts venster en een deur. Geheel links zijn brede schuifdeuren aangebracht, die toegang geven tot het uitgebouwde terras. De veranda is dicht gezet met eenvoudige ruiten. Veranda en terras worden gedragen door houten schoren.

Het interieur van het landhuis is witgepleisterd met balkenplafonds en plavuizen of (vernieuwde) eikenhouten vloeren. Het houtwerk is wit en zwart geschilderd. De woonkamer bevat een gemetselde haardpartij met balklaag en een kast en wandbank uit de bouwtijd, als die in een schip. De opgeklampte deuren zijn voorzien van opvallend hang- en sluitwerk en soms van een patrijspoort-achtig raampje. In woonkamer en in het trappenhuis bevinden zich in totaal drie glas-in-lood vensters met voorstellingen van vissen, waterplanten en watervogels, in 1922 vervaardigd door R.W. van Baarsel uit Blaricum (gesigneerd en gedateerd).

Het huis dat aan de achterzijde deels in het water is gelegen, wordt omringd door een grote siertuin met enkele monumentale treurwilgen. Aan de straatzijde bevindt zich de nieuwe in stijl aangepaste houten garage met rietgedekt zadeldak. Aan de achterzijde is aan het water een houten botenhuis met rietgedekt zadeldak gesitueerd. Deze laatste twee vallen buiten de bescherming.

Waardering

Het huis is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een recreatiewoning in de vorm van een landhuis gebouwd in Gooise landhuisstijl met kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl, alsmede is het van ensemblewaarde vanwege de fraaie ligging aan de Loosdrechtse Plassen.

Voorts is het waardevol als karakteristiek voorbeeld van de landhuizen ontworpen door Wouter Hamdorff in de periode 1920-1930.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje Recreatiewoning
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Boomgroep