Loosdrecht F 1531
Nieuw-Loosdrechtsedijk 256, 1231 LH te Loosdrecht

Inleiding

De recreatiewoning 'De Kikkert' is in 1934 gebouwd naar ontwerp van de architect H. Aalberts. In 1997 is het pand intern gemoderniseerd. Het maakt deel uit van een reeks van dergelijke (zij het minder gave) huisjes langs de Loosdrechtse Plassen.

Omschrijving

De RECREATIEWONING in de trant van de Amsterdamse Schoolstijl is gebouwd op een houten steiger, gelegen aan de oever van de Loosdrechtse Plassen. Het huis bestaat uit één bouwlaag onder een rietgedekt schilddak met de nok evenwijdig aan de weg. Aan de rechterzijde en de zijde van de plassen (achtergevel) bevindt zich een klein lunetvormig dakraam onder een opgelicht dakschild. Aan de linkerzijde wordt het dakschild doorbroken door een recht opgetrokken topgevel waarin een tweelichts venster is geplaatst. De gevels zijn bekleed met geteerde gepotdekselde houten delen.

De ingang bevindt zich in de gevel aan de straatzijde en wordt geflankeerd door twee liggende roeden zijlichten. Rechts hiervan is een bergruimte uitgebouwd onder een pangedekt lessenaarsdak in het verlengde van het rietgedekte dakschild.

De linkerzijgevel heeft links een rechthoekige erker voorzien van roedenvensters met rechts daarop aansluitend een roedenvenster. Het dakschild erboven fungeert als een luifel. De rechterzijgevel bevat links een smalle strook roedenvensters vlak onder de dakrand en rechts een roedenvenster.

Aan de achterzijde, aan de zijde van de plassen, hebben de vensters geen roedenverdeling. Links bevindt zich een brede vijfzijdige erker, waarboven het dakschild doorloopt en rechts openslaande deuren met zijlichten.

Waardering

Het huisje is architectuurhistorisch waardevol als voorbeeld van een recratiewoning gebouwd in de trant van de Amsterdamse School, alsmede vanwege het toegepaste bouwmateriaal en de gaafheid van hoofdvorm en detaillering.

Voorts is het waardevol als voorbeeld van het werk van de architect H. Aalberts.

Tenslotte is het van ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van dergelijke huisjes aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk langs de Loosdrechtse Plassen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Recreatiehuisje

Aalberts, H. ; Utrecht