Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514727
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek
Complexnummer: 
526254 - Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 juni 2002
Kadaster deel/nr: 
18293/29
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alphen aan den Rijn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hazerswoude-Rijndijk
X-Y coördinaat: 
97941 - 461224

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding complexonderdeel 1

WOONHUIS behorende bij Nieuw Werklust Kleiwarenfabriek gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw in Eclectische stijl als directeurswoning. Bij de directeurswoning behoorde een koetshuis, thans garage, en een houten botenhuis.

Omschrijving

Op een grofweg vierkante plattegrond opgetrokken woonhuis bestaande uit één bouwlaag met hardstenen plint en verder van rode baksteen in staand verband onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak eindigend in een uitkragende gootlijst. De gevels worden afgesloten door een gepleisterde geprofileerde gecorniste daklijst en gepleisterde hoeklisenen. Drie gevels worden gedomineerd door centraal geplaatste gepleisterde risalieten onder steekkappen. De zesruits getoogde vensters zijn langs de bovenzijde gedecoreerd met gepleisterde profiellijsten.

De voorgevel (oost) heeft een centraal geplaatste risalerende entreepartij die bestaat uit een getoogde paneeldeur onder een bovenlicht binnen een profiellijst. Boven de entree is een balkon met balusters op korbelen geplaatst. De zolderverdieping heeft een tuitgevel met een geprofileerde deels hardstenen daklijst door onder een steekkap. In de gevel bevindt zich een dubbele balkondeur onder een getoogd bovenlicht waarboven een uitgewerkte decoratieve lijst is aangebracht. Langs de noordgevel is een serre op een bakstenen plint aangebouwd die aan de oostzijde afgesloten wordt door een driezijdige erker met eenvoudige vensters onder bovenlichten. De serre heeft een schilddak met leien in Maasdekking en neemt de hele gevel links van de risaliet in beslag. Een geprofileerde lijst volgt de contouren van de risaliet voor de noordgevel waarin op de begane grond een venster binnen een profiellijst geplaatst is. Op de verdieping bevinden zich twee geschakelde keperboogvormige vensters boven een waterdorpel op consoles. links van de risaliet is een venster geplaatst. De risalieten van de zuid- en de noordgevel hebben een overeenkomstige vormgeving met het verschil dat op de verdieping van de zuidelijke risaliet een dubbel getoogd venster geplaatst is.

De achtergevel aan de westzijde heeft een aanbouw onder een lessenaardak met een entree, een tweede entree onder een bovenlicht en een venster.

Waardering

Het woonhuis gebouwd als directeursvilla is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - wegens het sociaal economisch belang van de steenfabrieken langs de Oude Rijn in voorgaande eeuwen. - als voorbeeld van een pand vormgegeven in neo-classicistische stijl. Het pand is tevens gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - wegens de ensemblewaarde als onderdeel van de kleiwarenfabriek waaraan dit pand zowel functioneel als visueel gerelateerd is.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRijndijk162394 AHHazerswoude-Rijndijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieKleifabriek

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HazerswoudeH642

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing