514728 - voormalig PEN-complex
Bloemendaal A 10961
Bij Ign. Bispincklaan 19, 2061 EM te Bloemendaal

INLEIDING

Zuidwestelijk van het hoofdgebouw gelegen BIJGEBOUW, onderdeel van het voormalige PEN-complex (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland), gebouwd in 1935 naar ontwerp van architect R.H.T. Zwiers. Het bijgebouw is qua ontwerp en vormgeving identiek aan het noordwestelijk gelegen bijgebouw.

OMSCHRIJVING

Pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwartgeglazuurde Hollandse pannen en houten dakoverstekken. Het pand is opgetrokken in gele baksteen in Vlaams verband, boven een iets risalerende kniehoge plint met kalkzandstenen afzaat. Eén kopgevel bevat een slanke bronzen lichtsleuf, de andere kopgevel bevat drie staande rechthoekige bronzen vensters. Eén langsgevel bevat in oorsprong slanke - eveneens in brons uitgevoerde - lichtsleuven, de andere langsgevel bevat onder andere de entree. Enkele kleine ronde vensters in langs- en kopgevel.

WAARDERING

Het pand is van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het voormalige PEN-complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Bijgebouw