Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514739
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huis met de trappen
Complexnummer: 
526066 - Huis met de trappen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82694/115
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Meerssen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Meerssen
X-Y coördinaat: 
180741 - 321780

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Complexonderdeel (1): WOON-/WINKELHUIS uit 1880 ('Huis met de Trappen'), verbouwing winkelpui in 1932 met achterbouw uit 1880 maar met oudere onderdelen, zijnde de voormalige brouwerijvleugel uit naar schatting de 18de eeuw.

Omschrijving: Het 'Huis met de Trappen' wordt al in 1826 genoemd en bestaat uit een breed uitgestrekt, onderkelderd bakstenen woon-/winkelhuis, de voorgevel op de Beekstraat gericht, ter hoogte van drie bouwlagen; de plattegrond heeft een rechthoekige vorm. De voorgevel met hardstenen plint heeft aan de rechterzijde een winkelpui bestaande uit twee etalagevensters en tussengeplaatste portiek leidend naar de bovenwoning en de winkels; de winkelpui dateert uit 1932 en is betegeld met gebakken, geglazuurde tegels (zwart, blauw-groen, beige, rood), glas-in-lood in de bovenlichten van de etalages, in de groene tegelzone boven de etalages het opschrift ''FIRMA GEZ. HENNEKENS''; de linkerzijde van de voorgevel is met een poort en links daarvan twee T-vensters ingedeeld. Op de verdieping zeven T-vensters, daarboven - als mezzanino - zeven enigszins gedrukte deelvensters, de onder- en bovendorpels zijn in Naamse steen uitgevoerd. Goot met peervormige ornamenten, het zadeldak belegd met zwarte verbeterde Hollandse pannen. Inwendig zijn o.m. van belang de keldervertrekken voor (bier)opslag, brandstof en wijn voorzien van rode plavuizen op de vloer, gemetselde schappen, stellingen voor biertonnen, troggewelfjes; glas-in-lood in het bovenlicht van de voordeur; trap en trappaal; oude paneeldeuren met originele omlijstingen;, kamer en suite; witmarmeren schoorsteenmantel in voorkamer (verdieping), hang- en sluitwerk. In de kelder nog een houten hulpmiddel voorzien van ijzeren ringen voor het heffen van biertonnen. De met Naamse steen omlijste poort leidt van en naar de binnenhof, poortbestrating van basaltkeitjes, aan beide zijden een smal trottoir bestaande uit afwisselend zwarte en witte tegels, de trottoirbanden van arduin; houten poortdeuren met gekleurd glas in ijzeren roeden; binnenhof bestraat met basalt en veldkeitjes. De achtergevel met plint telt drie bouwlagen, links van de poortdoorgang met glas-in-lood een keldervenster en een samengesteld venster onder latei, en daarnaast toegang tot de kelder; op de tweede en derde laag T-vensters, draairamen en luikopening, alle op onregelmatige wijze over de gevel verdeeld. De bakstenen en ten dele mergelstenen bedrijfsvleugel, haaks op het woon-/winkelhuis, telt twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak; de binnenhofgevel is ingedeeld met rondboogvensters, deuren en een houten dubbele deur, korte zijgevel (achter) blind, langsgevel achter ingebouwd; de plattegrond heeft een rechthoekige vorm. Tegen de binnenhofgevel staan twee oude pompen opgesteld, ooit in gebruik bij het brouwproces. Inwendig zijn o.m. van belang de overwelfde kelders met hardstenen wenteltrap, tongewelf in baksteen en mergel; wasruimte met hardstenen vloer, hoekschoorsteen, balkenplafond met handgesmede ijzeren haakjes; vloer- en kapconstructies met gehakte telmerken.

Waardering: Het woon-/winkelhuis met aangebouwde bedrijfsvleugel bezit algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de combinatie van een gaaf woon-/winkelhuis met een gave bedrijfsvleugel; - de betekenis voor de geschiedenis van bedrijf en techniek; - het belang voor de architectuur- en bouwhistorie; - de betekenis voor de stijlgeschiedenis, met name de periode van de Art Déco; - als wezenlijk bestanddeel van het complex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBeekstraat626231 LHMeerssen
NeeBunderstraat26231 ELMeerssen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
MeerssenE1263

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18261826exactvervaardiging