Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514741
Complexnummer: 
526930 - Berkenlaan
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 november 2002
Kadaster deel/nr: 
2586/75
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Flevoland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noordoostpolder
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Emmeloord
X-Y coördinaat: 
179726 - 525342

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Houten WOONHUIS van het type OW, behorende bij het complex van zeven houten woonhuizen aan de Berkenlaan, gebouwd in 1948. Deze als Oostenrijkse woningen bekende huizen zijn in 1948-1949 gebouwd in de Noordoostpolder voor de huisvesting van ambtenaren en als pachterswoning bij een aantal boerderijen met montageschuren. De door het Ministerie van Wederopbouw als bouwpakket uit Oostenrijk geïmporteerde woning is geplaatst door de Directie van de Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken. Deze woning maakt onderdeel uit van een complex van zeven, oorspronkelijk als tijdelijk onderkomen bedoelde woningen aan de Berkenlaan, die een ensemble vormen met vijf identieke montagewoningen aan de Acacialaan. In 1952 is een eveneens in hout opgetrokken aanbouw (huisartsenpraktijk) toegevoegd, die eveneens onder de bescherming valt.

In 1963 heeft het huis nieuwe ramen en openslaande deuren gekregen. Omdat de kleurstelling sterk is gewijzigd en er detonerende aanbouwen bij het huis zijn geplaatst valt dit complexonderdeel nogal uit de toon.

Omschrijving

De evenwijdig aan de straat staande Oostenrijkse woning is opgebouwd vanuit een rechthoekige plattegrond. Het huis staat met de langsgevel op de Berkenlaan gericht. De gevels zijn opgetrokken in blauw geschilderde, staande planken boven een onderbouw van beton. Het verdiepingloze huis staat onder een met oranje, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met steile dakschilden, een flauwe zeeg en een gemetselde schoorsteen op de nok. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en voorzien van wit geschilderde, met de gevels contrasterende ramen en kozijnen. De oostelijke kopgevel is voorzien van twee stel openslaande, boven een gemetseld afstapje staande glasdeuren en een zoldervenster met gewijzigd raam. In de evenwijdig aan de straat staande zuidgevel staan twee vensters, waarvan het rechter vergroot is. De kopgevel aan de westkant bevat op de begane grond één klein venster links van twee grote, niet oorspronkelijke vensters. De zolderverdieping is voorzien van een vierruits venster als die in de andere kopgevel. Het linker deel van deze gevel is verbonden met een niet onder de bescherming vallende gemetselde aanbouw met lessenaarsdak. De noordgevel is voorzien van een vrij klein keukenvenster, rechts van een deur met kruisraam.

Waardering

Het woonhuis behorende bij een complex van zeven houten huizen, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het huis is van cultuurhistorische waarde vanwege het grote belang van dit type woonhuis voor de Wederopbouw van Nederland in het algemeen en voor de ontwikkeling van de Noordoostpolder in het bijzonder.

- Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste bouwmethode en als vertegenwoordiger van een bijzonder type.

- Er is tevens sprake van stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen dit huis en de andere houten huizen aan de Acacialaan, die een eenheid vormen met de Oostenrijkse woningen aan de Berkenlaan.

- Het pand is ook van belang vanwege de grote mate van gaafheid van de hoofdvorm.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBerkenlaan48302 AJEmmeloord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NOORDOOSTPOLDERAZ191

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Eengezinswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19481948exactvervaardiging