Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514743
Complexnummer: 
526930 - Berkenlaan
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 november 2002
Kadaster deel/nr: 
2586/75
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Flevoland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noordoostpolder
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Emmeloord
X-Y coördinaat: 
179675 - 525343

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Houten WOONHUIS van het type OW, behorende bij het complex van zeven houten woonhuizen aan de Berkenlaan, gebouwd in 1948. Deze als Oostenrijkse woningen bekende huizen zijn in 1948-1949 gebouwd in de Noordoostpolder voor de huisvesting van ambtenaren en als pachterswoning bij een aantal boerderijen met montageschuren. De door het Ministerie van Wederopbouw als bouwpakket uit Oostenrijk geïmporteerde woning is geplaatst door de Directie van de Wieringermeer afd. Noordoostpolderwerken. Deze woning maakt onderdeel uit van een complex van zeven, oorspronkelijk als tijdelijk onderkomen bedoelde woningen aan de Berkenlaan, die een ensemble vormen met vijf identieke montagewoningen aan de Acacialaan. Wijzigingen aan de oostgevel en de toevoeging van een dakkapel dateren van 1973. In 1963 heeft het huis nieuwe ramen en openslaande deuren gekregen. Verder is het pand in vrijwel ongewijzigde staat bewaard gebleven.

Omschrijving

De dwars op de straat staande Oostenrijkse woning is opgebouwd vanuit een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken in bruin geteerde, staande planken boven een onderbouw van beton. De planken van de geveltop zijn liggend. Het verdiepingloze huis staat onder een met oranje, verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met steile dakschilden. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en voorzien van wit geschilderde, met de gevels contrasterende ramen en kozijnen. De zuidelijke, naar de straat gerichte kopgevel is voorzien van twee stel openslaande glasdeuren en een zoldervensterpartij met twee stel openslaande ramen. In de loodrecht op de weg staande linker langsgevel staan twee vensters met de oorspronkelijke openslaande ramen met regelverdeling. De kopgevel aan de noordkant bevat op de begane grond twee kleine vensters links van de deur. De zolderverdieping is voorzien van een venster met openslaande ramen. De gevelindeling van de oostelijke langsgevel is gewijzigd. De niet oorspronkelijke gevelopeningen zijn van links naar rechts een venster met schuifraam, een deur en een tweede venster. Uit het dakschild hierboven steekt een toegevoegde dakkapel.

Het rechts van en dwars op het huis staande, rechthoekige schuurtje is opgetrokken in baksteen boven een betonnen basis en staat onder een met oranje pannen gedekt zadeldak met flauwe zeeg. De langsgevels zijn voorzien van decoratief metselwerk aan de bovenrand.

Waardering

Het woonhuis behorende bij een complex van zeven houten huizen, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- Het huis is van cultuurhistorische waarde vanwege het grote belang van dit type woonhuis voor de Wederopbouw van Nederland in het algemeen en voor de ontwikkeling van de Noordoostpolder in het bijzonder.

- Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de toegepaste bouwmethode en als vertegenwoordiger van een bijzonder type. - Er is tevens sprake van stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke visuele en functionele samenhang tussen dit huis en de andere houten huizen aan de Acacialaan, die een eenheid vormen met de Oostenrijkse woningen aan de Berkenlaan.

- Het pand is ook van belang vanwege de grote mate van gaafheid van de hoofdvorm.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBerkenlaan88302 AJEmmeloord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NOORDOOSTPOLDERAZ193

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Eengezinswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19481948exactvervaardiging