Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
514761
Complexnummer: 
514759 - Woningen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 2002
Kadaster deel/nr: 
2590/55
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Flevoland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noordoostpolder
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Emmeloord
X-Y coördinaat: 
179652 - 525067

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding Rij

WONINGEN behorende bij het comlex bestaande uit drie rijen woningen van het type J, J1 en J2, is gebouwd in 1947-1948 in opdracht van de Directie van de Wieringermeer afdeling Noordoostpolderwerken. Deze dienst was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp en de constructie van de drie rijtjes woningen. De woningen zijn gebouwd in een sobere, aan de Delftse School verwante bouwstijl. Dit rijtje met woningen (van het type J1) is het middelste van de drie en heeft ten opzichte van de andere woningen een afwijkende detaillering. In de loop der jaren hebben er diverse wijzigingen aan ex- en interieur plaats gevonden, die voornamelijk dienden ter verhoging van het wooncomfort. Aanbouwtjes (bijkeukens en douches) werden opgetrokken aan de achterzijde. Het oorspronkelijke aanzien van de woningen aan de straatzijde is niet noemenswaardig aangetast.

Omschrijving

Het vier woningen tellende middelste rijtje met de huisnummers 13, 15, 17 en 19 heeft een voorgevel met een symmetrische indeling. De woningen zijn op de begane grond voorzien van binnen een betonnen omlijsting geplaatste vensters met vernieuwde ramen en de binnen een eenvoudige bakstenen omlijsting staande, (op één na) oorspronkelijke houten deuren onder halfronde bovenlichten met radiale roedenverdeling. Op de verdieping per woning vier onder rollagen staande vensters met eveneens vernieuwde ramen. De gevelrand is verlevendigd door middel van decoratieve steensverbanden. Zowel de noordelijke als de zuidelijke kopgevel is verbonden met een tussenlid met poortdoorgang. De woningen hebben in de achtergevel op de begane grond een groter kamervenster en een kleiner keukenvenster. De deuren naar de tuin staan respectievelijk in een grotere, onder zadeldak staande gezamenlijke schuur voor de nrs. 15;17, en in de poortgebouwtjes met de aangebouwde schuurtjes voor de nrs. 13 en 19. De verdieping bevat per woning een groter en een kleiner venster met eveneens gewijzigde ramen. Het inwendige en de achtergevel van de woningen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

Het rijtje woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de stedenbouwkundige en de architectuurhistorische waarde.

- De woningen zijn van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociale woningbouw en de ontwikkeling daarin in de Wederopbouwjaren vlak na WO II.

- De woningen zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik.

- De woningen hebben stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met de belendende rijtjes en de directe relatie met de nabijgelegen woningen. Deze maken wel deel uit van het zelfde stedenbouwkundige plan, maar vallen, op de woningen aan de Koningin Julianalaan na, niet onder de bescherming.

- De woningen zijn van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaMeidoornstraat138302 CPEmmeloord
NeeMeidoornstraat158302 CPEmmeloord
NeeMeidoornstraat178302 CPEmmeloord
NeeMeidoornstraat198302 CPEmmeloord

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NOORDOOSTPOLDERAZ12572
NOORDOOSTPOLDERAZ12450
NOORDOOSTPOLDERAZ12449
NOORDOOSTPOLDERAZ12451

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Eengezinswoning

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19471948exactvervaardiging