Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514783
Complexnummer
514779 - Duinlust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82710/88
Kadastrale aanduiding
Bloemendaal B 6754
Duinlustweg 16, 2051 AA te Overveen

Omschrijving

Inleiding

In aanleg rond 1820 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust, in romantisch-landelijke trant die met het oog op het metselwerk mogelijk rond 1880 ten dele of geheel werd herbouwd.

Omschrijving

De orangerie is gebouwd op de helft van een zeshoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag onder rietgedekte kap met rode nokvorsten. De zuidzijde heeft een verhoogde middenrisaliet onder flauwhellend zadeldak. Dit zadeldak is zinkgedekt en staat met de noklijn haaks op de hogere noklijn van de hoofdkap. De middenrisaliet heeft op de parterre een dubbel scharnierende deur binnen een getoogd en geprofileerd kozijn. Daarboven bevindt zich een halfrond beëindigd venster met dubbel scharnierend raam ter verlichting van de ruimte onder de kap. Het uit rode baksteen opgetrokken muurwerk is op de hoeken geleed met lisenen in harder gebakken oranje-rode steen. De noordzijde is geheel blind en voorzien van een pleisterlaag.

De orangerie heeft behalve de genoemde deuren in de middenrisaliet, in de flankerende muurvlakken ook dubbele scharnierende deuren. Deze deuren hebben per raam drie ruiten waarvan de onderste laag bij het maaiveld komt. De dubbele deur in de middenrisaliet heeft per raam twee ruiten waardoor de afstand van het onderste raam tot het maaiveld hoger is. Deuren en ramen zijn evenals de kozijnen alle van hout.

Waardering

De orangerie is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust en als voorbeeld van laat-19de-eeuwse tuinarchitectuur in een romantisch-landelijke bouwtrant.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514779. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1882
1882
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing