Bloemendaal B 6754
Bij Duinlustweg 16, 2051 AA te Overveen

Inleiding

Waarschijnlijk rond 1860 en dus nog als onderdeel van het oude Duinlust gebouwde FOLLY, die functioneerde als donkere kamer en opslagruimte voor chemicaliën ten behoeve van de fotografie. Het in neo-gotische trant gebouwde object is thans sterk vervallen; de kap is verdwenen en de muren bevatten ter plaatse van de voormalige vensteropeningen grote gaten.

Omschrijving

Aan het begin van de duinhelling ten westen van de orangerie gebouwde folly met miniatuur-kasteelachtig karakter. Het op vierkant grondplan gebouwde object heeft een kubusvormig hoofdvolume met op elk van de vier hoeken een uitgemetselde miniatuur-hoektoren met tentdak. Aan de oost- en de westzijde bevinden zich restanten van achthoekige vensteropeningen die in verband met het ontwikkelen en afdrukken van het fotomateriaal met rood glas waren bezet. Het object is opgetrokken in rode baksteen waarop het oorspronkelijke pleisterwerk nog op diverse plaatsen aanwezig is.

Waardering

De folly is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het landgoed Duinlust.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Folly